Własności wyznacznika w dowodach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sachato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 46 razy

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: Sachato »

Siemka,

Mam takie pytanie, jakie są właściwości wyznacznika wykorzystywane w dowodach oraz przy obliczaniu
wartości wyznacznika? Wiem jak obliczać wyznacznik, ale po co On jest, to do groma jaśnistego nie wiem Poratuje ktoś?
szw1710

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: szw1710 »

Często wykorzystuje się niezerowość. Np. w jednym z dowodów jednoznaczności wielomianu interpolacyjnego można skorzystać z wyznacznika Vandermonde'a.

Czasem wykorzystuje się twierdzenie Cauchy'ego o iloczynie wyznaczników. Np. \(\displaystyle{ 1=\det(I)=\det(A\cdot A^{-1})=\det(A)\cdot\det(A^{-1})}\), więc oba czynniki są niezerowe oraz \(\displaystyle{ \det(A^{-1})=\frac{1}{\det(A)}.}\)
Sachato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 46 razy

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: Sachato »

Myślisz, że taka odpowiedź byłaby wystarczająca jako odpowiedź na kolokwium? ;D
szw1710

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: szw1710 »

Ja bym takiego pytania nie dawał. Zapytałbym o konkretny dowód.
Sachato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 7 paź 2014, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 46 razy

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: Sachato »

No właśnie, a ja wiem, że takie coś się pojawi na 100% więc sam dobrze nie wiem jak na takie coś odpowiedzieć...
szw1710

Własności wyznacznika w dowodach

Post autor: szw1710 »

Przeanalizuj dowody z algebry liniowej.

W równaniach różniczkowych pewne wyznaczniki są różne od zera (tzw. Wrońskiany), co dowodzi istnienia rozwiązań niektórych zagadnień.
ODPOWIEDZ