Dla jakiej wartości parametru a ukł. rów. liniowych ma rozw.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
keityTG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 3 razy

Dla jakiej wartości parametru a ukł. rów. liniowych ma rozw.

Post autor: keityTG »

Witam,
Dla jakiej wartości parametru a ukł. rów. liniowych ma rozw.
mam problem z takim przykładem:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+2x_{2}+4x_{3}-x_{4}=0 \\ 2x_{1} + x_{2} -3x_{3} + 2x_{4} =1 \\ -4x_{1}+3x_{2}-5x_{3} = a \end{cases}}\)

Znaleźć to rozwiązanie. Wiem tylko że muszę to rozwiązać tw. Kroneckera-Capellego.

Policzyłam:

\(\displaystyle{ rzA = 2}\)

ale z rzU już mam problem i nie wiem jak to zrobić
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Dla jakiej wartości parametru a ukł. rów. liniowych ma rozw.

Post autor: SlotaWoj »

  • \(\displaystyle{ rzA\neq2}\)
Rząd macierzy głównej układu:
  • \(\displaystyle{ rzA=3}\)
Policz jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2015, o 21:23 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
keityTG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 9 lis 2014, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 3 razy

Dla jakiej wartości parametru a ukł. rów. liniowych ma rozw.

Post autor: keityTG »

SlotaWoj nie rozumiem?
ODPOWIEDZ