Wyznaczenie n spełniającego warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 29 kwie 2015, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
Wyznacz najmniejsze \(\displaystyle{ n \in N}\) takie, że \(\displaystyle{ 29^{99}+92^{n}\frac{11}{\sim}6}\)
Nie wiedziałem jak dać 11 nad tą falą i w sumie nie wiem, co to oznacza.
Nie wiedziałem jak dać 11 nad tą falą i w sumie nie wiem, co to oznacza.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
Ja także nie znam takiej notacji.
Może warto spróbować wymyślić treść do części zadania, a autor powie lub przypomni sobie czy pasuje ona do zadania lub przerabianego materiału.
Mój typ:.
Gdyby treść brzmiała:
Może warto spróbować wymyślić treść do części zadania, a autor powie lub przypomni sobie czy pasuje ona do zadania lub przerabianego materiału.
Mój typ:.
Gdyby treść brzmiała:
to rozwiązaniem byłoby : \(\displaystyle{ n=4}\)Wyznacz najmniejsze \(\displaystyle{ n \in N}\) takie, że reszta z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 29^{99}+92^{n}}\) przez 11 wynosi 6.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
\(\displaystyle{ 92^4\mod11=3}\)
więc powinno być również
\(\displaystyle{ 29^{99}\mod11=3\ .}\)
więc powinno być również
\(\displaystyle{ 29^{99}\mod11=3\ .}\)
- Czy dobrze myślę?
- Jak to sprawdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
Nie, kerajs się pomylił. Zapewne chciał napisać \(\displaystyle{ n=3}\), bo wtedy \(\displaystyle{ 92^{3} \equiv 9 \pmod{11}}\)
\(\displaystyle{ 29^{99} \equiv (-4)^{99} \equiv (-64)^{33} \equiv 2^{33} \equiv (2^{11})^3 \equiv 2^3 \equiv 8 \pmod{11}}\)
\(\displaystyle{ 29^{99} \equiv (-4)^{99} \equiv (-64)^{33} \equiv 2^{33} \equiv (2^{11})^3 \equiv 2^3 \equiv 8 \pmod{11}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
Arytmetyka modulo nie jest moją mocną stroną, dlatego proszę AndrzejaK o objaśnienie, skąd to się wzięło.AndrzejK pisze:\(\displaystyle{ 29^{99} \equiv (-4)^{99} \equiv (-64)^{33} \equiv 2^{33} \equiv (2^{11})^3 \equiv 2^3 \equiv 8 \pmod{11}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Wyznaczenie n spełniającego warunek
Kolejno: \(\displaystyle{ 29 - 3 \cdot 11 = -4}\), potem: \(\displaystyle{ 99 = 3 \cdot 33}\), więc trójkę można "wciągnąć do środka" (\(\displaystyle{ 4^3 = 64}\)), następnie: \(\displaystyle{ -64 + 6 \cdot 11 = 2}\), znowu rozbijamy wykładnik i korzystamy z \(\displaystyle{ 2^{11} \equiv 2 \pmod {11}}\) (małe twierdzenie Fermata?).
Ostatnio zmieniony 9 maja 2015, o 15:03 przez Medea 2, łącznie zmieniany 1 raz.