Warunek generowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
azsxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 30 sty 2015, o 21:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Warunek generowania

Post autor: azsxd »

Mamy przestrzeń \(\displaystyle{ V=\{(x,y,z,t)\in R^{4} : x+y+z+t=0\}}\)
Dlaczego \(\displaystyle{ linV=\{(1,0,0,-1),(0,1,0,-1),(0,0,1,-1)\}}\) skoro wektorów jest mniej niż wymiar przestrzeni? Przecież nie wygenerują \(\displaystyle{ R^{4}}\)
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Warunek generowania

Post autor: jutrvy »

Ale przecież \(\displaystyle{ V}\) to nie jest \(\displaystyle{ \RR^4}\) to jest podprzestrzeń \(\displaystyle{ \RR^4}\), np \(\displaystyle{ (1,1,1,1)\not\in V}\).
azsxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 30 sty 2015, o 21:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Warunek generowania

Post autor: azsxd »

jutrvy pisze:Ale przecież \(\displaystyle{ V}\) to nie jest \(\displaystyle{ \RR^4}\) to jest podprzestrzeń \(\displaystyle{ \RR^4}\), np \(\displaystyle{ (1,1,1,1)\not\in V}\).
Wszystko jasne. Mam jeszcze jedno pytanie, czy z tego i z liniowej niezależności powyższych wektorów wnioskujemy, że wymiar tej podprzestrzeni (chociaż w zbiorze jest jako przestrzeń) wynosi 3?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Warunek generowania

Post autor: jutrvy »

Liczność bazy to wymiar przestrzeni. Jeśli pokażesz, że to jest baza, to tak
azsxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 30 sty 2015, o 21:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Warunek generowania

Post autor: azsxd »

jutrvy pisze:Liczność bazy to wymiar przestrzeni. Jeśli pokażesz, że to jest baza, to tak
Warunek generowania nie jest spełniony, współczynniki nie są wyznaczone jednoznacznie, tak mi wyszło-- 8 maja 2015, o 16:24 --
azsxd pisze:
jutrvy pisze:Liczność bazy to wymiar przestrzeni. Jeśli pokażesz, że to jest baza, to tak
Warunek generowania nie jest spełniony, współczynniki nie są wyznaczone jednoznacznie, tak mi wyszło
Poprawka, warunek jest spełniony, pomyliłam się. Dziękuję i zamykam temat.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Warunek generowania

Post autor: Medea 2 »

Swoją drogą: zapewne chcesz napisać \(\displaystyle{ V = \textrm{lin }\{(1,0,0,-1),(0,1,0,-1),(0,0,1,-1)\}}\). W oryginalnej wersji jest chyba bez sensu.
ODPOWIEDZ