Postać iloczynowa wielomianu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
SherlockH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 19 mar 2012, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 41 razy

Postać iloczynowa wielomianu

Post autor: SherlockH »

Zapisać w postaci iloczynowej wielomian \(\displaystyle{ h=T^5+6T^4+6T^3+T+2}\) w pierscieniu \(\displaystyle{ \FF_7 [T]}\). Więc \(\displaystyle{ h=(T+1)^2 (T^3+4T^2-3T+2)}\). -3 w pierscieniu \(\displaystyle{ \FF_7}\) to 4, więc wielomian ma postać \(\displaystyle{ h=(T+1)^2 (T^3+4T^2+4T+2)}\). Czy dobrze myślę?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Postać iloczynowa wielomianu

Post autor: Medea 2 »

Prawie: ten nowy będzie miał pierwiastek (\(\displaystyle{ -4}\)), więc nie skończyłeś jeszcze rozkładać.
SherlockH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 19 mar 2012, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 41 razy

Postać iloczynowa wielomianu

Post autor: SherlockH »

A no tak. Czyli wynikiem będzie: \(\displaystyle{ h=(T+1)^2(T+4)^2(T^2+4)}\) ?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Postać iloczynowa wielomianu

Post autor: Medea 2 »

, co potwierdzi linkowany przeze mnie kalkulator.
ODPOWIEDZ