Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (1, 3, 1) i oś OX.
Czy nalezy tu wykorzystac ogolne rownanie plaszczyzny =0 ?
Jak znalesc wektory a i b zakladajac ze przy przejsciu przez os OX y=z=0 ?
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i os OX
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 4 razy
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i os OX
Dziwne zadanie, bo z ogólnego wzoru na płaszczyznę wychodzi równanie płaszczyzny zależne od dwóch zmiennych, a wektor prostopadły do niej, to \(\displaystyle{ (-s, \frac{1}{9}t, t)}\)
to równanie otrzymujesz rozwiązując układ dwóch równań z 4 zmiennymi....
to równanie otrzymujesz rozwiązując układ dwóch równań z 4 zmiennymi....
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrkow
- Podziękował: 1 raz
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i os OX
pewnie chodzi o rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt(1,3,1) i rownoleglej do osi OX. zgadza sie??
wtedy sprawa jest o wiele latwiejsza niz sie wydaje
z iloczynu wektorowego liczymy:
i j k
1 3 1
1 0 0
co da nam wektor prostopadly do plaszczyzny(musisz sobie obliczyc)
nastepnie obliczamy iloczyn skalarny
[x-1,y-3,z-1] o [wektor prostopadly do plaszczyzny]
i mamy rownanie plaszczyzny
sorry ale nie chcialo mi sie liczyc. mam nadzieje ze pomoglem
wtedy sprawa jest o wiele latwiejsza niz sie wydaje
z iloczynu wektorowego liczymy:
i j k
1 3 1
1 0 0
co da nam wektor prostopadly do plaszczyzny(musisz sobie obliczyc)
nastepnie obliczamy iloczyn skalarny
[x-1,y-3,z-1] o [wektor prostopadly do plaszczyzny]
i mamy rownanie plaszczyzny
sorry ale nie chcialo mi sie liczyc. mam nadzieje ze pomoglem