Izomofrizm pomiędzy przestrzeniami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
novicjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 mar 2015, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 20 razy

Izomofrizm pomiędzy przestrzeniami

Post autor: novicjusz »

Dane są dwa skończone przestrzenie wektorowe \(\displaystyle{ V,W}\). Jeśli \(\displaystyle{ dim V = dim W}\) to istneije izomorfizm.

Udowodniłem to w prosty sposób za pomocą baz czyli funkcji \(\displaystyle{ f(v) = (\lambda_1 v_1 + ... + \lambda_n v_n) = \lambda_1 w_1 + ... + \lambda_1 w_n}\).

Daną mam jednak formułę \(\displaystyle{ dim V = dim Im F + dim Ker F}\). Mogę za jej pomocą udowodnić moje zadanie? Injekcja i surjekcja są proste, ale najpierw potrzebuje do tego pokazać liniowość i tutaj moje pytanie.

Edit: Dla mojej formuły potrzebuję linowośc, więc masło maślane. Zapytam inaczej. Jak z \(\displaystyle{ dim V = dim W}\) udowodnić liniowość nie odnosząc się bezpośrednio do baz?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Izomofrizm pomiędzy przestrzeniami

Post autor: leg14 »

Ale przecież skpnstruowales bardzo naturalny izomorfizm miedzy tymi przestrzeniami.Zadanie zrobione.To ze jest on liniowy sobie zakladasz i z tej tożsamości z wymiarem jądra i obrazu udowadniasz, ze jest to mono i epimorfizm.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Izomofrizm pomiędzy przestrzeniami

Post autor: yorgin »

Liniowości nie można założyć, liniowość trzeba pokazać. Nie da się jej wywnioskować z równości wymiarów, a jedynie ze wzoru na odwzorowanie \(\displaystyle{ f}\), które swoją drogą jest dobrze dobrane.

P.S. Aby zadanie miało jednak sens, przestrzenie powinny być nad tym samym ciałem.
novicjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 mar 2015, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 20 razy

Izomofrizm pomiędzy przestrzeniami

Post autor: novicjusz »

Wszystko jasne, dzięki.
ODPOWIEDZ