nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
plejus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2013, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Post autor: plejus »

Witam, mógłbym prosić o przykład nilpotentnej symetrycznej macierzy zespolonej 2x2? lub o tytuły książek gdzie mógłbym więcej o tym poczytać? pozdrawiam.
kicaj

nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Post autor: kicaj »

np. \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc} 0 & i\\0 & 0\end{array}\right]}\)
plejus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2013, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Post autor: plejus »

ale to nie jest macierz symetryczna
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Post autor: Medea 2 »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc} i-1 & 1+i\\1+i & 1-i\end{array}\right]}\)
plejus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 13 mar 2013, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

nilpotentna symetryczna macierz zespolona

Post autor: plejus »

dzięki, stawiam pomógł, do zamknięcia
ODPOWIEDZ