wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
wyznacznik macierzy
Mam takie zapytanie, obliczylam wartość wyznacznika macierzy 5 stopnia. I teraz w zależność od sposobu liczenia, zastosowanych reguł raz wyznacznik jest liczbą ujemną raz ze znakiem dodatnim. Chodzi o samą końcówkę przy regule Sarrusa, jak dzialalam przez dopisanie dwóch wierszy, wyznacznik dodatni, dwóch kolumn - ujemny. Co to oznacza. Raz mam 1060, drugi raz - 1060.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
wyznacznik macierzy
Tak, wiem, że tylko dla 3 stopnia. Ale DLACZEGO raz mam tą samą liczbę dodatnią, gdy dopiszę wiersze, a ujemną, gdy dopiszę kolumny.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
wyznacznik macierzy
Moze na odwrot odejmujesz przy kolumnach.Nie moge Ci tego powiedziec kiedy nie widze ja kliczysz ten wyznacznik.W kazdym razie wyznacznik jest wyznaczony jednoznacznie.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
wyznacznik macierzy
W trzeciej linijce na pierwszym zdjeciu masz rozwiniecie wzdluz trzeciej kolumny, autorzy podaja ze po wykresleniu wiersza i kolumny zostaje wyznacznik pomnoizony przez \(\displaystyle{ 1 \cdot (-1) ^{2 +4}}\), a powinno byc \(\displaystyle{ 1 \cdot (-1)^{2 +3}}\) Ot i caly blad
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacznik macierzy
Uogólinieniem reguły Sarrusa jest metoda permutacyjna
\(\displaystyle{ \det{A}=\sum_{p\in P}\mathrm{sgn}\left( \sigma\right) \prod_{k=1}^{n}a_{k\sigma_{k}}}\)
\(\displaystyle{ \det{A}=\sum_{p\in P}\mathrm{sgn}\left( \sigma\right) \prod_{k=1}^{n}a_{k\sigma_{k}}}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2015, o 13:58 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacznik macierzy
Permutacji jest \(\displaystyle{ n!}\) więc nie jest to efektywna metoda
Rozwinięcie Laplace ma podobną złożoność
Bardziej efektywnymi sposobami są eliminacja Gaussa albo jakiś rozkład macierzy
ale problem może się pojawić gdy dzielenie będzie niewykonalne np w zbiorze liczb całkowitych
Rozwinięcie Laplace ma podobną złożoność
Bardziej efektywnymi sposobami są eliminacja Gaussa albo jakiś rozkład macierzy
ale problem może się pojawić gdy dzielenie będzie niewykonalne np w zbiorze liczb całkowitych