Odległość prostych skośnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Odległość prostych skośnych

Post autor: Przybysz »

Oblicz odległość prostych skośnych.
\(\displaystyle{ l_{1}= \frac{x+5}{4}= \frac{y-5}{-3}= \frac{z-5}{-5}}\)
\(\displaystyle{ l_{2}= \frac{x+4}{2}= \frac{y-4}{-1}= \frac{z+1}{-2}}\)

\(\displaystyle{ P_{1}=(-5,5,5) \\ P_{2}=(-4,4,-1)}\)

Chciałem to zrobić w ten sposób, że
1. Płaszczyzna prostopadła do \(\displaystyle{ l_{1}}\) i przechodząca przez \(\displaystyle{ P_{2}}\)
2. Rzut \(\displaystyle{ P_{2}}\) na \(\displaystyle{ l_{1}}\)
3. Długość wektora \(\displaystyle{ \vec{P_{2}P'_{2}}}\) to odległośc między tymi prostymi, ale wynik jest zły.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Odległość prostych skośnych

Post autor: leg14 »

Stworzył dwie równolegle płaszczyzny, każda z nich ma zawierać jedna z prostych, i obliczu odległość miedzy nimi.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Odległość prostych skośnych

Post autor: Przybysz »

Niestety, nie mogę korzystać z gotowych wzorów.
Muszę robić to przez rzut punktu.
Wydaję mi się, że płaszczyzna która tworzę jest bez sensu, i to tu jest problem.

Nadal proszę o pomoc
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Odległość prostych skośnych

Post autor: leg14 »

Coz, nie podaje Ci gotowego wzoru.Zrob dwie rownolegle plaszczyzny tak jak mowilem, a pozniej zrzutuj punkt z jednej na druga.W ten sposob otrzymasz szukana odleglosc
a) bez uzywania wzorow
b) rzutujac
ODPOWIEDZ