Uzasadnić, który zbiór V czy W jest podprzestrzenią liniową

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fil1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 mar 2012, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Uzasadnić, który zbiór V czy W jest podprzestrzenią liniową

Post autor: fil1995 »

Witajcie,
Mam problem z zadaniem:
Uzasadnić, który zbiór V czy W jest podprzestrzenią liniową \(\displaystyle{ M_{3x3}}\)
\(\displaystyle{ V=\left\{ {\begin{bmatrix} a&b&0\\0&d&0\\0&c&a\end{bmatrix}
, a+b=0,a+c=0, a,b,c,d \in R} \right\}}\)


\(\displaystyle{ W=\left\{ {\begin{bmatrix} a&b&0\\0&d&0\\0&c&a\end{bmatrix}
, a+b=0,a+c=1, a,b,c,d \in R}\right\}}\)


Podać bazę i wymiar przestrzeni V i W.

Jak mogę się za to zabrać?

Pozdrawiam.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Uzasadnić, który zbiór V czy W jest podprzestrzenią liniową

Post autor: mostostalek »

dodaj dwa dowolne elementy tych zbiorów i zobacz czy zostajesz nadal w danym zbiorze.
ODPOWIEDZ