rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nattula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 12 mar 2012, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz

rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni

Post autor: nattula »

Napisać rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni S:\(\displaystyle{ 4x^{2}+4y^{2}+z^{2} =4}\) i z>0 i równoleglej do plaszczyzny \(\displaystyle{ 12x-3y+2z=0}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ F(x,y,z)=4x^2+4y^2+z^2-4}\)
\(\displaystyle{ grad (F)=\left[ 8x,8y,2z\right]}\)
szukasz takich argumentów dla których gradient jest równoległy do wektora normalnego płaszczyzny
\(\displaystyle{ grad (F)=k \vec{n}\\ \left[ 8x,8y,2z\right]=\left[ 12k,-3k,2k\right] \\x= \frac{12k}{8} \wedge y= \frac{-3k}{8} \wedge z= \frac{2k}{2}}\)
te współrzędne wstawiasz do równania elipsoidy obrotowej i wyliczasz k (wyda dwa rozwiązania).Stąd znasz punkt (a dokładnie oba punkty) styczności,a ego współrzędne wstawiasz do równania szukane płaszczyzny:
\(\displaystyle{ 12x-3y+2z+D=0}\)
dostając nieznane D.

Edit:
Twoja elipsoida to: \(\displaystyle{ 4x^2+4y^2+z^2=4}\), i to do niej wstawiasz wyliczone wartości x, y, z.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 06:06 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
nattula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 12 mar 2012, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz

rownanie plaszczyzny stycznej do powierzchni

Post autor: nattula »

Rówanie elipsoidy ma jeszcze a,b,c wiec do jakiego wzoru mam podsatwic te warosci x,y,z ?
ODPOWIEDZ