Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni
Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni:
\(\displaystyle{ R _{2} [x]}\)
\(\displaystyle{ \left\{ ax ^{2} + b : a,b \in R\right\}}\)
Ktoś coś pomoże bo nie wiem jak ten zapis rozpisać żeby móc coś wyliczyć.
Pozdrawiam
Piter9414
\(\displaystyle{ R _{2} [x]}\)
\(\displaystyle{ \left\{ ax ^{2} + b : a,b \in R\right\}}\)
Ktoś coś pomoże bo nie wiem jak ten zapis rozpisać żeby móc coś wyliczyć.
Pozdrawiam
Piter9414
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni
Baza standardowa wygląda nastepująco:
\(\displaystyle{ f _{0} = (1, 0, 0)}\)
\(\displaystyle{ f _{0} = (0, 1, 0)}\)
\(\displaystyle{ f _{0} = (0, 0, 1)}\)
Czyli te wektory tworzą bazę ??
A wymiar przestrzeni będzie równy:
\(\displaystyle{ dimV = 3}\)
??
\(\displaystyle{ f _{0} = (1, 0, 0)}\)
\(\displaystyle{ f _{0} = (0, 1, 0)}\)
\(\displaystyle{ f _{0} = (0, 0, 1)}\)
Czyli te wektory tworzą bazę ??
A wymiar przestrzeni będzie równy:
\(\displaystyle{ dimV = 3}\)
??
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni
Mylisz przestrzen \(\displaystyle{ R^{n}}\) z [przetrzenia \(\displaystyle{ R_{[2]}}\)
W przestrzeni wielomianow stopnia co najwyzej drugiego lkazdy wielomian mozesz zapisac jako \(\displaystyle{ a_1 1 + a_2 x + a_3 x^2}\)
Zatem kazdy wektor z \(\displaystyle{ R_{[2]}}\) okreslaja trzy wspolrzedne, zatem \(\displaystyle{ dimR_{[2]}=3}\)
Sprobuj to teraz porownac z dana podprzestrzenia
Standardowa baza w \(\displaystyle{ R_{[2]}}\) to \(\displaystyle{ 1,x,x^2 \Leftrightarrow R_{[2]} = lin\left[1,x,x^2\right]}\)
W przestrzeni wielomianow stopnia co najwyzej drugiego lkazdy wielomian mozesz zapisac jako \(\displaystyle{ a_1 1 + a_2 x + a_3 x^2}\)
Zatem kazdy wektor z \(\displaystyle{ R_{[2]}}\) okreslaja trzy wspolrzedne, zatem \(\displaystyle{ dimR_{[2]}=3}\)
Sprobuj to teraz porownac z dana podprzestrzenia
Standardowa baza w \(\displaystyle{ R_{[2]}}\) to \(\displaystyle{ 1,x,x^2 \Leftrightarrow R_{[2]} = lin\left[1,x,x^2\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz wymiar i bazę przestrzeni
To w moim przypadku gdzie wielomian zapisany jest jako: \(\displaystyle{ a _{1}x^{2} + b*1}\)
to bazą tej przestrzeni będzie:
\(\displaystyle{ x^{2}, 1}\)
a wymiar:
\(\displaystyle{ dimV = 2}\)
??
to bazą tej przestrzeni będzie:
\(\displaystyle{ x^{2}, 1}\)
a wymiar:
\(\displaystyle{ dimV = 2}\)
??