Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Mam dane zadanie, które nawet znalazłem na forum ( podobna treść ), lecz nie ma tam udzielonej żadnej rzetelnej odpowiedzi
1. W przestrzeni wektorowej algebraicznej \(\displaystyle{ R^{2}}\) dany jest iloczyn \(\displaystyle{ (x|y)=x ^{T} Gy}\), gdzie \(\displaystyle{ G =\begin{bmatrix}1& \sqrt{5}\\ \sqrt{5}&4\end{bmatrix}}\). Czy jest to iloczyn skalarny ?
Nie wiem jak się za to zadanie zabrać .
Siedziałem, szukałem, czytałem i niewiele mi to dało.
Pomoże ktoś ?
1. W przestrzeni wektorowej algebraicznej \(\displaystyle{ R^{2}}\) dany jest iloczyn \(\displaystyle{ (x|y)=x ^{T} Gy}\), gdzie \(\displaystyle{ G =\begin{bmatrix}1& \sqrt{5}\\ \sqrt{5}&4\end{bmatrix}}\). Czy jest to iloczyn skalarny ?
Nie wiem jak się za to zadanie zabrać .
Siedziałem, szukałem, czytałem i niewiele mi to dało.
Pomoże ktoś ?
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Ja wiem, że jest dana. Pytam jak jest określona w kontekście definicji iloczynu skalarnego. Co nazywamy iloczynem skalarnym?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Jeżeli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są wektorami kolumnowymi, to \(\displaystyle{ x^TGy}\) jest iloczynem skalarnym wektorów \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ Gy}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Iloczyn skalarny jest to iloczyn 2 wektorów, w wyniku których dostajemy wynik, który jest skalarem.
W przypadku macierzowym \(\displaystyle{ A \cdot B = A^{T}B}\)-- 18 kwi 2015, o 23:02 --SlotaWoj rozumiem, ale dalej nie widzę jak mogę dzięki temu rozwiązać zadanie ?. Bo skoro x jest wektorem a G macierza to i tak co bym nie robił nie wyjdzie z tego skalar.
W przypadku macierzowym \(\displaystyle{ A \cdot B = A^{T}B}\)-- 18 kwi 2015, o 23:02 --SlotaWoj rozumiem, ale dalej nie widzę jak mogę dzięki temu rozwiązać zadanie ?. Bo skoro x jest wektorem a G macierza to i tak co bym nie robił nie wyjdzie z tego skalar.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Właśnie taka jest definicja.
-- 18 kwi 2015, o 22:05 --
Zwróć uwagę, że \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są inaczej oznaczone niż \(\displaystyle{ G}\) (małe i wielkie litery).
Gdy \(\displaystyle{ y}\) jest wektorem kolumnowym, to \(\displaystyle{ Gy}\) też jest wektorem kolumnowym.
Przykład:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&\sqrt{5}\\\sqrt{5}&4\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}2\\3\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}2+3\sqrt{5}\\2\sqrt{5}+12\end{bmatrix}}\)
-- 18 kwi 2015, o 22:05 --
Zwróć uwagę, że \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są inaczej oznaczone niż \(\displaystyle{ G}\) (małe i wielkie litery).
Gdy \(\displaystyle{ y}\) jest wektorem kolumnowym, to \(\displaystyle{ Gy}\) też jest wektorem kolumnowym.
Przykład:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&\sqrt{5}\\\sqrt{5}&4\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}2\\3\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}2+3\sqrt{5}\\2\sqrt{5}+12\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2015, o 23:14 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Dzieje się cos dziwnego. Mamy próbe zdefiniowania iloczynu skalarnego przeze iloczyn skalarny.SlotaWoj pisze:Właśnie taka jest definicja.
-- 18 kwi 2015, o 22:05 --
Gdy \(\displaystyle{ y}\) jest wektorem kolumnowym, to \(\displaystyle{ Gy}\) też jest wektorem kolumnowym.
Iloczyn skalarny to dwulinioowe odwzorowanie przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ \RR}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ (x,x)\geq 0}\) i \(\displaystyle{ (x,x)=0 \Leftrightarrow x=0}\)
Natomiast w zadaniu masz po prostu iloczyn trzech macierzy \(\displaystyle{ x^TGx}\) i masz sprawdzić, czy zachodza te dwa warunki (dwuliniowośc jest oczywista)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2015, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Czy iloczyn jest iloczynem skalarnym
Czyli jeżeli w tym przypadku macierz nie jest dodatnio określona, to nie będzie to iloczyn skalarny ?
Bo nie wiem czy dalej to dobrze rozumiem.
Bo nie wiem czy dalej to dobrze rozumiem.