znaleźć postać Jordana i macierz przejścia P dla A:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&6&1&-4\\-1&7&1&-3\\0&2&3&-1\\-1&4&1&0\end{array}\right]}\)
z góry dzięki za pomoc
znaleźć postać Jordana
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
znaleźć postać Jordana
Rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ \left|A-I \lambda \right|=0}\)
Wychodza Ci cztery lambdy 2, 3, 3, 4. Z tego juz mozesz wyznaczyc macierz Jordana.
Aby znaleźć macierz P policz macierz dopełnień algebraicznych A
\(\displaystyle{ \left|A-I \lambda \right|=0}\)
Wychodza Ci cztery lambdy 2, 3, 3, 4. Z tego juz mozesz wyznaczyc macierz Jordana.
Aby znaleźć macierz P policz macierz dopełnień algebraicznych A