Wyznacznik macierzy symetrycznej.
- Walczi
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacznik macierzy symetrycznej.
Wykaż ze wyznacznik macierzy symetrycznej jest rowny iloczynowi jej wartosci wlasnych-- 15 kwi 2015, o 14:00 --Wskazowka : udowodnij ze wartosci wlasne macierzy \(\displaystyle{ A^{T}A}\)są kwadratami wartości własnych A
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, o 14:56 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Wyznacznik macierzy symetrycznej.
Niech \(\displaystyle{ p_A (t)=\det (tI-A)}\) będzie wielomianem charakterystycznym macierzy \(\displaystyle{ A.}\)
Z zasadniczego twierdzenia algebry wynika, że \(\displaystyle{ p_A (t) =(t-t_1) (t-t_2 )...(t-t_n )}\) gdzie \(\displaystyle{ t_1,t_2, ... ,t_n}\) są wartościami własnymi macierzy \(\displaystyle{ A.}\)
Ponadto
\(\displaystyle{ p_A (t) =\det (0-A) =(-1)^n \det A}\)
oraz
\(\displaystyle{ p_A (t) =(0-t_1 )(0-t_2 )...(0-t_n ) =(-1)^n t_1 \cdot t_2 \cdot ...\cdot t_n}\)
zatem
Z zasadniczego twierdzenia algebry wynika, że \(\displaystyle{ p_A (t) =(t-t_1) (t-t_2 )...(t-t_n )}\) gdzie \(\displaystyle{ t_1,t_2, ... ,t_n}\) są wartościami własnymi macierzy \(\displaystyle{ A.}\)
Ponadto
\(\displaystyle{ p_A (t) =\det (0-A) =(-1)^n \det A}\)
oraz
\(\displaystyle{ p_A (t) =(0-t_1 )(0-t_2 )...(0-t_n ) =(-1)^n t_1 \cdot t_2 \cdot ...\cdot t_n}\)
zatem
\(\displaystyle{ \det A= t_1 \cdot t_2 \cdot ...\cdot t_n .}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznacznik macierzy symetrycznej.
Inne rozwiązanie:
Wartości własne takiej macierzy są rzeczywiste. Niech \(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\) będzie jej rozkładem Jordana. Wtedy
\(\displaystyle{ \det A=\det J}\).
Skoro \(\displaystyle{ J}\) ma wartości własne rzeczywiste, to jest diagonalna i wtedy jej wyznacznik to iloczyn wyrazów na przekątnej, czyli iloczyn wartości własnych.
Wartości własne takiej macierzy są rzeczywiste. Niech \(\displaystyle{ A=PJP^{-1}}\) będzie jej rozkładem Jordana. Wtedy
\(\displaystyle{ \det A=\det J}\).
Skoro \(\displaystyle{ J}\) ma wartości własne rzeczywiste, to jest diagonalna i wtedy jej wyznacznik to iloczyn wyrazów na przekątnej, czyli iloczyn wartości własnych.