Jądro i obraz przeksztalcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rain95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 12 lis 2014, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Jądro i obraz przeksztalcenia

Post autor: Rain95 »

Wyznaczyć jadro, obraz oraz ich baze przekształcenia liniowego :
\(\displaystyle{ L: R_{2}[x] \rightarrow R_{3}[x], (Lp)(x)=(x^{2}+2x)p'(-x)}\)

Niech \(\displaystyle{ p=ax^{2}+bx+c}\). Wówczas :
\(\displaystyle{ (Lp)(x)=(x^{2}+2x)(2ax-b)=...}\) I na tym etapie mam problem, bo w rozwiazaniu jest : \(\displaystyle{ (Lp)(x)=(x^{2}+2x)(-2ax+b)=...}\). No ale skoro mam \(\displaystyle{ p'(-x)}\) to jak licze to otrzymuje : \(\displaystyle{ [a(-x)^{2}+b(-x)+c]'=[ax^{2}-bx+c]'=2ax-b}\).
Dalej juz sobie z tym zadaniem poradze ale mógłby ktoś wskazać błąd w moim rozumowaniu ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Jądro i obraz przeksztalcenia

Post autor: Premislav »

Zapewne problem tkwi w różnym rozumieniu zapisu \(\displaystyle{ p'(-x)}\) (tj. autorzy rozwiązania inaczej traktują ten zapis, niż Ty - jeśli przyjąć, że chodzi o pierwszą pochodną funkcji złożonej \(\displaystyle{ g(x)=f(-x)}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x)=p(x)}\), to mamy takie rozwiązanie, jak to, którego fragment przytaczasz).
ODPOWIEDZ