Mam macierz:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} -1&0&1\\-4&3&-1\\3&-1&-1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ det(A)=-1*(3-(-1))+0+1*(4-9)=-1}\)
Macierz odwrotna
\(\displaystyle{ A^{-1}=\begin{bmatrix} 4&1&3\\7&2&5\\5&1&3\end{bmatrix}}\)
Pytanie: jak mam wykorzystac w tym zadaniu dodatkowo twierdzenie Cauchy'ego?
To jest te twierdzenie \(\displaystyle{ \det {(A\cdot B)}=\det{A} \cdot \det{B}}\)
Niestety nie byłem na kilku zajeciach algebry i mam braki.
Macierz odwrotna,tw cauchy'ego
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy