Przekształcenia liniowe - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenia liniowe - dowód
Mam takie zadanie:
Korzystając z definicji udowodnij, że przekształcenie liniowe, przekształca wektor zerowy na wektor zerowy
Oto definicja jąką mam zapisaną:
Przekształcenie f:E -> F (E,F - p. linowe) nazywamy linowym, jeśli spełnia warunki:
\(\displaystyle{ 1) f(a+b)=f(a) + f(b)}\) dla każdych a.b \(\displaystyle{ \in E}\)
2) \(\displaystyle{ f( \alpha a)= \alpha f(a)}\) dla każdych \(\displaystyle{ a \in E, \alpha \in R}\)
Czy wystarczy bym zrobiła to tak:
\(\displaystyle{ 1) f( \vec{0})=f( \vec{0}+ f(\vec{0})}\)
\(\displaystyle{ 2) f( \alpha \vec{0})= \alpha f( \vec{0})=f(\vec{0}) dla \alpha \in R}\) c.n.u.
Korzystając z definicji udowodnij, że przekształcenie liniowe, przekształca wektor zerowy na wektor zerowy
Oto definicja jąką mam zapisaną:
Przekształcenie f:E -> F (E,F - p. linowe) nazywamy linowym, jeśli spełnia warunki:
\(\displaystyle{ 1) f(a+b)=f(a) + f(b)}\) dla każdych a.b \(\displaystyle{ \in E}\)
2) \(\displaystyle{ f( \alpha a)= \alpha f(a)}\) dla każdych \(\displaystyle{ a \in E, \alpha \in R}\)
Czy wystarczy bym zrobiła to tak:
\(\displaystyle{ 1) f( \vec{0})=f( \vec{0}+ f(\vec{0})}\)
\(\displaystyle{ 2) f( \alpha \vec{0})= \alpha f( \vec{0})=f(\vec{0}) dla \alpha \in R}\) c.n.u.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenia liniowe - dowód
Czy wniosek jest taki, że z wketora zerowego da się stworzyć tylko wektor zerowy?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przekształcenia liniowe - dowód
TAk, to włąśnie musisz pokazać. Albo inaczej: wywnioskować z 1). Zacznij coś liczyć w końcu, bo na razie to tylko przepisałas definicję.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Przekształcenia liniowe - dowód
To w 1)
Mam po prostu wpisać:
\(\displaystyle{ 0=0+0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) i to już jest udowodniony punkt 1?
Mam po prostu wpisać:
\(\displaystyle{ 0=0+0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) i to już jest udowodniony punkt 1?