Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nina1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 16 lis 2014, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: Nina1990 »

moim zadaniem jest sprawdzenie czy podana norma pochodzi od iloczynu skalarnego.
\(\displaystyle{ ||x||= \sum_{k=1}^{n}x_{k}}\)
Czyli sprawdzam czy zachodzi warunek:
\(\displaystyle{ ||x+y||^{2}+||x-y||^{2}=2||x||^{2|+2||y||^{2}}\)
Biorę np:
\(\displaystyle{ e_{1}=(1,0)}\)
\(\displaystyle{ e_{2}=(0,1)}\)
i\(\displaystyle{ ||e_{1}+e_{2}||=1}\)
\(\displaystyle{ ||e_{1}-e_{2}||=1}\)
i co teraz robie? jak podstawie to pod nierówność to wychodzi ze 2 =4 co jest nie prawdą ale czy ma jakieś znaczenie że tam mam: \(\displaystyle{ ||x||= \sum_{k=1}^{n}x_{k}}\) w którym miejscu mam to wziąść pod uwagę?
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2015, o 08:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: a4karo »

A czy to w ogóle jest norma??? \(\displaystyle{ ||(1,-1,0,0,\dots)||=?}\)

Chyba żle liczysz \(\displaystyle{ e_1+e_2}\)
Nina1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 16 lis 2014, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: Nina1990 »

a jak się liczy \(\displaystyle{ ||e1+e2|| i ||e1-e2||}\)??
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: a4karo »

Najpierw zprawdź, czy to norma.

Skoro \(\displaystyle{ e_1+e_2=(1,1)}\) to \(\displaystyle{ ||e_1+e_2=}\) - podstaw do wzoru
Nina1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 16 lis 2014, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: Nina1990 »

\(\displaystyle{ ||e1+e2||=2?}\)
i \(\displaystyle{ ||e1-e2||=0?}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdzić czy podana norma ppochodzi od iloczynu skalarnego

Post autor: a4karo »

No własnie. Czy widzisz juz (po raz trzeci pytam), że to nie jest norma???
Cała praca jest bez sensu, bo skoro to nie norma, to jak może pochodzic od iloczynu skalarnego?
ODPOWIEDZ