Witam
Treść zadania brzmi następująco: wyznacz wartości parametru a dla któych układ jest oznaczony.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} + x_{2} + x_{3} + x_{4} = 1 \\ x _{1} + (a+1)x_{2} + 2x_{3} + (a+1)x_{4} = 3 \\ 2x _{1} + 2x_{2} + a ^{2} x_{3} + 2x_{4} = -2\end{cases}}\)
Ja to zrobiłem z twierdzenia Kroneckra-Capellego i moja odpowiedź brzmi że dla żadnej wartości parametru gdyż układ zawsze będzie nieoznaczony gdyż:
\(\displaystyle{ rz[A] = rz[A|B] < n}\)
\(\displaystyle{ A}\) - macierz współczynników
\(\displaystyle{ A|B}\) - macierz rozszerzona(uzupełniona)
\(\displaystyle{ n}\) - liczba niewiadomych
Czy takie podejście do zadania jest poprawne i czy odpowiedź przede wszystkim jest poprawna?
Dodam jedynie, że starałem sie zrobić to metodą przekształceń Gaussa i wyszły mi tylko wartości parametrów dla układów sprzecznych i nieoznaczonych.
Pozdrawiam Piter9414
Układ oznaczony w zależności od parametru.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Układ oznaczony w zależności od parametru.
Witam.
Tutaj nie zawsze jest prawdą, że rząd tej macierzy głównej jest równy rzędowi rozszerzonej - a co powiesz np. o \(\displaystyle{ a=\sqrt{2}}\) lub o \(\displaystyle{ a=1}\)? Więcej błędów raczej nie ma.
Odpowiedź jest poprawna, acz uzasadnienie zawiera usterkę, o której wspomniałem.
Pozdrawiam.
Tutaj nie zawsze jest prawdą, że rząd tej macierzy głównej jest równy rzędowi rozszerzonej - a co powiesz np. o \(\displaystyle{ a=\sqrt{2}}\) lub o \(\displaystyle{ a=1}\)? Więcej błędów raczej nie ma.
Odpowiedź jest poprawna, acz uzasadnienie zawiera usterkę, o której wspomniałem.
Pozdrawiam.