Mam obliczyć wyznacznik macierzy:
\(\displaystyle{ A=\left| \begin{array}{ccccc}1&2&3&3&5 \\3&2&1&2&2 \\1&2&3&4&5 \\-1&0&-8&1&2 \\7&2&1&3&2 \end{array} \right|}\)
Wiem, że muszę wykonać to przez rozwinięcie Laplace'a, ale nie wiem jak mogę uprościć trochę tą macierz prosiłabym o pomoc
Obliczyć wyznacznik macierzy
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy
Możesz, ale to Ci chyba niewiele da. Weź pierwszy wiersz, przemnóż przez \(\displaystyle{ (-1)}\) i dodaj do drugiego, trzeciego i piątego wiersza. Wtedy będziesz miał to, co powiedział pyzol.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 24 paź 2014, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy
Doszłam do momentu w którym:
\(\displaystyle{ detA=-2*(-1) ^{2+1} * \left| \begin{array}{cccc}2&-2&-1&-2 \\0&0&1&1 \\-1&-8&1&2 \\6&-2&0&-2 \end{array} \right|}\)
Czy ktoś ma pomysł jak uprościć tą macierz?
\(\displaystyle{ detA=-2*(-1) ^{2+1} * \left| \begin{array}{cccc}2&-2&-1&-2 \\0&0&1&1 \\-1&-8&1&2 \\6&-2&0&-2 \end{array} \right|}\)
Czy ktoś ma pomysł jak uprościć tą macierz?