Dla każdego funkcjonału dwuliniowego zbuduj macierz w wybranej bazie przestrzeni .
\(\displaystyle{ \beta :\mathbb{R}^{3} \times \mathbb{R}^{3} \rightarrow \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \beta \left( \begin{vmatrix} x\\y\\z\end{vmatrix}, \begin{vmatrix} x'\\y'\\z'\end{vmatrix} \right) = xx'+xy'+x'y+2zz'}\)
\(\displaystyle{ \beta =\left( \epsilon_{1}, \epsilon_{2}, \epsilon_{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0\\1&0&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\) - macierz \(\displaystyle{ \beta}\) w B
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 3&1&0\\1&0&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\)
Nie rozumiem skąd wzięła się macierz A ?
sprawdzić czy jest funkcjonałem dwuliniowym
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy