rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie macierzowe

Post autor: Przybysz »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right] + X = \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right]X}\)
Myslalem o pomnozeniu przez macierz odwrotna z lewej strony, ale nie wiem jak zachowa się ten (+X)..Jakas pomoc?
miodzio1988

rownanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

Jak w zwyklych rownaniach, niewiadome na jedną stronę i "przed nawias"
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie macierzowe

Post autor: Przybysz »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right] = X(\left[\begin{array}{cc}1&3\\2&0\end{array}\right]- \left[\begin{array}{cc}1&1\\1&1\end{array}\right])}\)

z ta macierza jednostkowa dobrze ?
miodzio1988

rownanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

tak
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

rownanie macierzowe

Post autor: leg14 »

Jest źle.Mnożenie macierzy nie jest przemienne, a ta macierz z jedynkami powinna być macierzą jednostkowa
miodzio1988

rownanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

Leg ma zupełną rację. Sorka za bzdury.-- 12 marca 2015, 19:26 --Przeczytałem tylko o macierzy jednostkowej i nawet nie sprawdziłem:

ODPOWIEDZ