Liczby zespolone - potęgowanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wiola_pachla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2004, o 21:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Lub.

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: wiola_pachla »

Obliczyć:


z={frac{j}{sqrt{3/2} + j*1/sqrt{2}}}^{60}
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: g »

popraw zapis, nikomu nie bedzie sie chcialo brnac przez te krzaki
wiola_pachla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2004, o 21:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Lub.

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: wiola_pachla »

wiem cos mi nie wyszlo

[ Dodano: 2005-02-05 ]
jeszcze raz

z=[ j/ (sqrt(3/2) + j*1/sqrt(2)) ] ^60


mam nadzieje ze lepiej

[ Dodano: 2005-02-05 ]
aha i przedstawic te liczbe w postaci algebraicznej i trygonometrycznej
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: Tomasz Rużycki »

Polecam zapoznać się z LaTeXem -> https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093

Znacznie zwiększy to czytelność Twoich wypowiedzi. Używaj opcji edycji postów.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
wiola_pachla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2004, o 21:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Lub.

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: wiola_pachla »

\(\displaystyle{ z={({\frac{j}{{{\sqrt{\frac{3}{2}}+j{\frac{1}{\sqrt{2}}}}}})}^{60}}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: g »

podziel licznik przez mianownik, zapisz w postaci trygonometrycznej, skorzystaj ze wzoru de Moivre'a. powinno wyjsc \(\displaystyle{ {1 \over 2^{30}}}\) ale glowy nie dam, bo w niej liczylem.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: W_Zygmunt »

Pomnóż licznnik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika. Wymnóż i przejdż do postaci trygonometrycznej. Następnie podnieś do 60-tej.
Lub przedstaw licznik i mianownik w postaci trygonometrycznej i każdy podnieś do potęgi.
Wtedy i liczniku i wmianowniku będą liczby o części urojonej równej 0.

g podał dobry wynik.
ODPOWIEDZ