zad 1.
\(\displaystyle{ A = (2,8), B = (6,-4)}\) Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) należącego do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) wiedząc że \(\displaystyle{ \frac{|PB|}{|PA|} = \frac{1}{3}}\)
zad 2.
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są: \(\displaystyle{ A = (2,8), C = (8,0)}\) wiedząc że wektor \(\displaystyle{ CD = [-2,-6]}\) gdzie \(\displaystyle{ D}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\). Oblicz współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\).
Wektory współrzędne punktu
Wektory współrzędne punktu
Ostatnio zmieniony 9 mar 2015, o 19:06 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 4 paź 2014, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
Wektory współrzędne punktu
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PB} = \left[ 6 - x_{p}, -4 - y_{p}\right]}\)
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PA} = \left[ 2 - x_{p}, 8 - y_{p}\right]}\)
\(\displaystyle{ 3\left| PB\right| = \left| PA\right|}\)
Długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a} = \left[ a_{1}, a_{2}\right]}\) to \(\displaystyle{ \left| a\right| = \sqrt{a_{1}^{2} + a_{2}^{2}}}\)
Skorzystaj z tego w pierwszym.
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PA} = \left[ 2 - x_{p}, 8 - y_{p}\right]}\)
\(\displaystyle{ 3\left| PB\right| = \left| PA\right|}\)
Długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a} = \left[ a_{1}, a_{2}\right]}\) to \(\displaystyle{ \left| a\right| = \sqrt{a_{1}^{2} + a_{2}^{2}}}\)
Skorzystaj z tego w pierwszym.
Wektory współrzędne punktu
\(\displaystyle{ \vec{PB} = [ 6 - x _{p} , -4 - y _{p} ]}\)
\(\displaystyle{ \vec{PA} = [ 2 - x _{p }, 8 - y _{p} ]}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \vec{PB} = [18 - 3x _{p} , -12 - 3y _{p} ]\\
\begin{cases} 2-x _{p}= 18 -3x_{p}\\8-y _{p}=-12 -3y_{p}\end{cases}}\)
...
\(\displaystyle{ p=(8,-10)}\)
wychodzi mi tak, jest dobrze?
\(\displaystyle{ \vec{PA} = [ 2 - x _{p }, 8 - y _{p} ]}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \vec{PB} = [18 - 3x _{p} , -12 - 3y _{p} ]\\
\begin{cases} 2-x _{p}= 18 -3x_{p}\\8-y _{p}=-12 -3y_{p}\end{cases}}\)
...
\(\displaystyle{ p=(8,-10)}\)
wychodzi mi tak, jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 9 mar 2015, o 19:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Wektory współrzędne punktu
Wychodzi ci źle z tego powodu, że porównujesz wektory o przeciwnych zwrotach :\(\displaystyle{ 3 \vec{PB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{PA}}\) a musisz porównać wektory \(\displaystyle{ 3 \vec{PB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AP}}\). Uwzględnij to w układzie równań i wtedy otrzymasz wynik \(\displaystyle{ P\left( 5;-1\right)}\).Rika7 pisze:\(\displaystyle{ \vec{PB}}\) = [ 6 - x\(\displaystyle{ _{p}}\), -4 - y\(\displaystyle{ _{p}}\)]
\(\displaystyle{ \vec{PA}}\) = [ 2 - x\(\displaystyle{ _{p}\)}, 8 - y\(\displaystyle{ _{p}}\)]
3 * \(\displaystyle{ \vec{PB}}\) = [18 - 3x\(\displaystyle{ _{p}}\), -12 - 3y\(\displaystyle{ _{p}}\)]
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2-x _{p}= 18 -3x_{p}\\8-y _{p}=-12 -3y_{p}\end{cases}}\)
...
p=(8,-10)
wychodzi mi tak, jest dobrze?
W zadaniu drugim chyba pomyliłaś się w przepisywaniu treści. Pewnie zamiast wektora CD chodziło o inny wektor. Popraw.