Witam
Potrzebują pomocy w rozwiązaniu następującego równania.
\(\displaystyle{ \begin{cases} X+ \left[ \begin{array}{cc} 1 & -1\\ -1 & 3 \end{array} \right]
*Y =\left[ \begin{array}{cc} 1 & 0\\ 0 & 1 \end{array} \right] \\\left[ \begin{array}{cc} 3 & 1\\ 1 & 1 \end{array} \right]X+Y=\left[ \begin{array}{cc} 2 & 1\\ 1 & 1 \end{array} \right] \end{cases}}\)
Z góry dzięki.
Równanie macierzowe
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Równanie macierzowe
Wylicz X z pierwszego równania (lub Y z drugiego) i wstaw do drugiego (pierwszego) równania dostając równanie macierzowe względem tylko jednej nieznanej macierzy
Alternatywą jest przyjęcie iż szukane macierze maja postać:
\(\displaystyle{ X=\left[ \begin{array}{cc} a & b\\ c & d \end{array} \right] \\ Y=\left[ \begin{array}{cc} k & l\\ m & n \end{array} \right]}\),
wykonanie zadanych działań i z porównania macierzy wypisanie (i rozwiązanie) układu 8 równań z 8 niewiadomymi.
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ X=\left[ \begin{array}{cc} a & b\\ c & d \end{array} \right] \\ Y=\left[ \begin{array}{cc} k & l\\ m & n \end{array} \right]}\),
wykonanie zadanych działań i z porównania macierzy wypisanie (i rozwiązanie) układu 8 równań z 8 niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
Równanie macierzowe
Po obliczeniu pierwszym sposobem ,wyszło tak jak napisałeś. Wielkie dzięki za pomoc.