Liczenie wyznaczników macierzy własnych
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Mam zadanie na obliczenie wartości i wektorów własnych. Jest sobie jakaś macierz i policzyłem jej macierz własną. Wygląda ona tak \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-\lambda&-4&6\\-3&4-\lambda&-9\\5&-10&13-\lambda\end{array}\right]}\).
Muszę teraz policzyć jej wyznacznik. Niby wszystko ok, reguła Sarrusa. Problem w tym, że mój profesor... nie pozwala liczyć tego Sarrusem. Niestety nie było mnie na ostatnich zajęciach i nie wiem, jak dokładnie kazał to liczyć, ale podobno metodą Gaussa. Ale jak zastosować metodę Gaussa do takiej macierzy?
Muszę teraz policzyć jej wyznacznik. Niby wszystko ok, reguła Sarrusa. Problem w tym, że mój profesor... nie pozwala liczyć tego Sarrusem. Niestety nie było mnie na ostatnich zajęciach i nie wiem, jak dokładnie kazał to liczyć, ale podobno metodą Gaussa. Ale jak zastosować metodę Gaussa do takiej macierzy?
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Przede wszystkim zobacz czy \(\displaystyle{ \lambda=0}\) nie jest wartością własną, czyli oblicz wyznacznik macierzy wyjściowej. Potem możesz wyciągnąć \(\displaystyle{ \lambda}\) z pierwszego wiersza przed wyznacznik. Itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Jak wyciągnąć lambda z pierwszego wiersza przed wyznacznik?-- 2 mar 2015, o 23:06 --Może coś z zerowaniem kolumn/wierszy?
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Może dlatego wykładowca zabronił Sarrusa, abyście się nauczyli własności wyznaczników. Wyznacznik ma tę własność, że wspólny czynnik wiersza można wyciągnąć przed znak wyznacznika tak jak wyciąga się liczbę przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Ale lambda nie jest wspólnym czynnikiem pierwszego wiersza... Mam wyciągnąć dzieląc inne elementy przez lambda? Tylko co dalej?
//Już widzę. Faktycznie, dzięki za pomoc z tym przykładem. Ale co w przypadku, gdy mamy taką macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1-\lambda&-8&2\\-5&7-\lambda&1\\2&4&4-\lambda\end{array}\right]}\)
Tutaj już tak łatwo się nie wyciągnie tej lambdy?
//Już widzę. Faktycznie, dzięki za pomoc z tym przykładem. Ale co w przypadku, gdy mamy taką macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1-\lambda&-8&2\\-5&7-\lambda&1\\2&4&4-\lambda\end{array}\right]}\)
Tutaj już tak łatwo się nie wyciągnie tej lambdy?
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Jak to? Sprawdzasz czy \(\displaystyle{ \lambda=1}\) nie jest wartością własną i wyciągasz \(\displaystyle{ 1-\lambda}\). Możesz też wziąć \(\displaystyle{ \mu=1-\lambda}\) i mieć na przekątnej \(\displaystyle{ \mu,6+\mu,3+\mu}\), ale to przewaga formy nad treścią.
Jeśli nie pozwala na Sarrusa, to może metoda Chió?
Jeśli nie pozwala na Sarrusa, to może metoda Chió?
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Po wyciągnięciu dostaję macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-\frac{8}{1-\lambda}&\frac{2}{1-\lambda}\\-5&7-\lambda&1\\2&4&4-\lambda\end{array}\right]}\)
Co teraz? Mam zerować pierwszą kolumnę? Czy mi się wydaje, czy ta metoda jest jeszcze bardziej żmudna od Sarrusa?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-\frac{8}{1-\lambda}&\frac{2}{1-\lambda}\\-5&7-\lambda&1\\2&4&4-\lambda\end{array}\right]}\)
Co teraz? Mam zerować pierwszą kolumnę? Czy mi się wydaje, czy ta metoda jest jeszcze bardziej żmudna od Sarrusa?
Liczenie wyznaczników macierzy własnych
Przed wyznacznikiem masz mieć \(\displaystyle{ 1-\lambda}\). A jeśli wykładowca kazał, student wykonuje. To proste przekształcenia algebraiczne.
Dobrej nocy.
Dobrej nocy.