Witam.
Mam za zadanie sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego podanego odwzorowania. Wiem co to za aksjomaty, czuję o co chodzi, ale nie wiem jak to zapisać(np sprzężenie). Proszę o pomoc w rozwiązaniu
\(\displaystyle{ \langle x,y \rangle=x_{1}y_{2}+y_{1}x_{2}}\)
\(\displaystyle{ x,y\in \mathbb{R}^{2}}\)
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 mar 2015, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
Ostatnio zmieniony 1 mar 2015, o 09:48 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Iloczyn skalarny to: \langle x,y \rangle
Powód: Iloczyn skalarny to: \langle x,y \rangle
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
Musisz sprawdzić, że zachodzą trzy własności:
\(\displaystyle{ 1. \ \langle x_1+x_2, y\rangle = \langle x_1,y\rangle + \langle x_2,y\rangle}\)
\(\displaystyle{ 2. \ \langle x, y_1+y_2\rangle = \langle x,y_1\rangle + \langle x,y_2\rangle}\)
\(\displaystyle{ 3. \ \langle c\cdot x, y\rangle = \langle x, c\cdot y\rangle = c\cdot\langle x,y\rangle}\).
\(\displaystyle{ c\in\mathbb{R}}\)
Np własność pierwszą sprawdzisz biorąc dowolne \(\displaystyle{ x_1, x_2, y\in\mathbb{R}^2}\) i po prostu musisz to wyrachować na symbolach.
Pozdro
\(\displaystyle{ 1. \ \langle x_1+x_2, y\rangle = \langle x_1,y\rangle + \langle x_2,y\rangle}\)
\(\displaystyle{ 2. \ \langle x, y_1+y_2\rangle = \langle x,y_1\rangle + \langle x,y_2\rangle}\)
\(\displaystyle{ 3. \ \langle c\cdot x, y\rangle = \langle x, c\cdot y\rangle = c\cdot\langle x,y\rangle}\).
\(\displaystyle{ c\in\mathbb{R}}\)
Np własność pierwszą sprawdzisz biorąc dowolne \(\displaystyle{ x_1, x_2, y\in\mathbb{R}^2}\) i po prostu musisz to wyrachować na symbolach.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 1 mar 2015, o 09:49 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Iloczyn skalarny to: \langle x,y \rangle
Powód: Iloczyn skalarny to: \langle x,y \rangle
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 mar 2015, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
Ok, to rozumiem U mnie troszkę inaczej te aksjomaty na wykładzie były rozpisane, ale pewnie to co napisałeś jest równoważne. Jeden z aksjomatów mowi, ze \(\displaystyle{ \langle x,y \rangle = \overline{\langle y,x\rangle}}\)
Jak rozpisać to sprzężenie w powyższym przykładzie ?
Jak rozpisać to sprzężenie w powyższym przykładzie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22227
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
Tak to jest, jak sie szczegółów nie podaje. Twój warunek dotyczy iloczynu skalarnego w przestrzeni nad ciałem liczb zespolonych, a w treści zadania piszesz o \(\displaystyle{ \RR^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 mar 2015, o 00:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
A jeżeli np weźmiemy taki przykład:
\(\displaystyle{ \langle x,y \rangle=2ix_{1}y_{1}+3x_{2}y_{2}}\)
\(\displaystyle{ x,y\in \mathbb{C}^{2}}\)
To mamy przypadek nad ciałem liczb zespolonych. Jak rozpisać zatem sprzężenie?
\(\displaystyle{ \langle x,y \rangle=2ix_{1}y_{1}+3x_{2}y_{2}}\)
\(\displaystyle{ x,y\in \mathbb{C}^{2}}\)
To mamy przypadek nad ciałem liczb zespolonych. Jak rozpisać zatem sprzężenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 22227
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Sprawdzić aksjomaty iloczynu skalarnego
Oblicz \(\displaystyle{ z_1=\langle x,y\rangle}\) i \(\displaystyle{ z_2=\langle y,x\rangle}\) i sprawdź, czy \(\displaystyle{ \overline{z_1}=z_2}\)