podprzestrzeń przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Treść polecenia:
Sprawdzić czy S jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)
\(\displaystyle{ S = \left\{ \left( x,y,z\right) \subseteq R^{3}:\left( 3x-y+z, x+y+z \right)\right\}}\)
Czy mógł bym prosić was o wyjaśnienie jak to rozwiązać? Jestem słaby w matmie ale na studiach informatycznych niestety wymagana jest
Sprawdzić czy S jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\)
\(\displaystyle{ S = \left\{ \left( x,y,z\right) \subseteq R^{3}:\left( 3x-y+z, x+y+z \right)\right\}}\)
Czy mógł bym prosić was o wyjaśnienie jak to rozwiązać? Jestem słaby w matmie ale na studiach informatycznych niestety wymagana jest
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Łopatologicznie mówiąc jest to przestrzeń X znajdująca się w przestrzeni Y. Tak?
Książna na której bazuje (autorstwa mojego wykładowcy) nie jest łopatologicznie wytłumaczona więc mogę się mylić
Książna na której bazuje (autorstwa mojego wykładowcy) nie jest łopatologicznie wytłumaczona więc mogę się mylić
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
podprzestrzeń przestrzeni
To jest prawda. No to teraz odpowiedz na pytania, które kryją się w zadaniu:
Czy \(\displaystyle{ S}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \RR^3}\)? to to samo, co Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią znajdującą się w \(\displaystyle{ \RR^3}\)?. Zamiast "znajdująca się" lepiej byłoby mówić "zawierająca się w", bo ma to swoje matematyczne znaczenie
Wiesz jak odpowiedzieć na to pytanie?
Czy \(\displaystyle{ S}\) jest podprzestrzenią \(\displaystyle{ \RR^3}\)? to to samo, co Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią znajdującą się w \(\displaystyle{ \RR^3}\)?. Zamiast "znajdująca się" lepiej byłoby mówić "zawierająca się w", bo ma to swoje matematyczne znaczenie
Wiesz jak odpowiedzieć na to pytanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Rozumiem że mam obliczyć wartość przestrzeni \(\displaystyle{ S}\)?
tzn.:
\(\displaystyle{ S=\left(x,y,z \right) =\left( 3x-y+z, x+y+z, 0\right)}\)
Coś takiego?
tzn.:
\(\displaystyle{ S=\left(x,y,z \right) =\left( 3x-y+z, x+y+z, 0\right)}\)
Coś takiego?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Przestrzeń nie ma wartości. W treści zadania jest napisane, że \(\displaystyle{ S}\) to zbiór, a ty teraz piszesz, że \(\displaystyle{ S}\) to wektor. Wektor też nie ma wartości.
Skoro chcemy odpowiedzieć na pytanie Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią zawierającą się w \(\displaystyle{ \RR^3}\)?, to musimy odpowiedzieć na pytania:
Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią liniową?
Czy \(\displaystyle{ S \subset \RR^3}\)?
Skoro chcemy odpowiedzieć na pytanie Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią zawierającą się w \(\displaystyle{ \RR^3}\)?, to musimy odpowiedzieć na pytania:
Czy \(\displaystyle{ S}\) jest przestrzenią liniową?
Czy \(\displaystyle{ S \subset \RR^3}\)?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
podprzestrzeń przestrzeni
musialmi, można sprytniej. Wiadomo, że \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) jest przestrzenią liniową. Więc badana podejrzana podprzestrzeń \(\displaystyle{ S}\) musi zawierać się \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) jako zbiór oraz spełniać warunki podprzestrzeni. Odpada nam kilka warunków.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Skoro odpada kilka warunków, to albo nie znam jakiegoś wygodnego warunku na bycie podprzestrzenią, albo chciałem mało dogłębnie badać problem
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Na podprzestrzeń są dw warunki.
Dla \(\displaystyle{ W \subset V}\)
\(\displaystyle{ 1. \text{ dla } v_1,v_2 \in W \ v_{1}+v_{2} \in W}\)
\(\displaystyle{ 2. av \in W \text{ dla } v \in W \text { a }}\) - elementem ciała nad którą jest dana przestrzeń
odpada nam sprawdzanie wektora zerowego, przemiennosci i całej reszty.
Dla \(\displaystyle{ W \subset V}\)
\(\displaystyle{ 1. \text{ dla } v_1,v_2 \in W \ v_{1}+v_{2} \in W}\)
\(\displaystyle{ 2. av \in W \text{ dla } v \in W \text { a }}\) - elementem ciała nad którą jest dana przestrzeń
odpada nam sprawdzanie wektora zerowego, przemiennosci i całej reszty.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
podprzestrzeń przestrzeni
A mógł bym prosić o wyjaśnienie dokładnie tych warunków? Może dało by radę to rozpisać jakoś bardziej?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Mówiąc potocznie... suma dwóch wektorów z podprzestrzeni musi należeć do podprzestrzeni. Pomnożenie przez skalar każdego wektora z podprzestrzeni musi należeć do podprzestrzeni.
Rozpatrz np. przestrzeń \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) można to intepretować jako zbiór wszystkich wektorów zaczepioych w punkcie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) na płaszczyznie kartezjańskiej (ta zwykła na której rysuje sie wykresy funkcji) Przykładową podprzestrzenią mogą być wszystkie wektory leżące na prostej \(\displaystyle{ y=x}\). Pomyśl dlaczego... są spełnione warunki, które podałem?
Rozpatrz np. przestrzeń \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) można to intepretować jako zbiór wszystkich wektorów zaczepioych w punkcie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) na płaszczyznie kartezjańskiej (ta zwykła na której rysuje sie wykresy funkcji) Przykładową podprzestrzenią mogą być wszystkie wektory leżące na prostej \(\displaystyle{ y=x}\). Pomyśl dlaczego... są spełnione warunki, które podałem?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2015, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 9 razy
podprzestrzeń przestrzeni
Dzięki wielkie. Przemęczenie nie daje mi myśleć, więc dam sobie na razie spokój z tym zadaniem.