Rozwiąż układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: matematykapl »

Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y - z = 3 \\ 2x + y - z = 2 \\ -3x - 2y + 2z = -2 \end{cases}}\)

Obliczyłem i wyszło mi:
\(\displaystyle{ x = 3, y = 3, z = 5}\) - dobrze?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: Zahion »

Czy uważasz, że \(\displaystyle{ x + 2y - z = 3 + 2\cdot 3 - 5 = 3 + 6 - 5 = 9 - 5 = 3}\) ?
PS.
Narzuca się zsumowanie stronami wszystkich równań.
adri@n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: adri@n »

Poprawny wynik to: \(\displaystyle{ x=2, y=3, z=5}\).
ODPOWIEDZ