postac normalna Jordana/ postac kanoniczna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
cynamonka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2015, o 15:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

postac normalna Jordana/ postac kanoniczna

Post autor: cynamonka »

Jak wyżej. Mam do zrobienia dwa zadanka, z którymi nie potrafię sobie poradzic, bardzo proszę o pomoc :)

Zadanie 1.
Dla macierzy
\(\displaystyle{ M:=\left[\begin{array}{ccc} -\frac{9}{2}&-11&\frac{9}{2}\\2&4&0\\\frac{1}{2}&-1&\frac{7}{2}\end{array}\right]}\)

znaleźc postac normalną Jordana \(\displaystyle{ J}\). Znaleźc macierz \(\displaystyle{ X}\) taką, że \(\displaystyle{ XJX^{-1}=M}\). Obliczyc \(\displaystyle{ M^{10}}\).
Wskazówka: jedna z wartości własnych jest równa \(\displaystyle{ -1}\).



Zadanie 2.
Następującą formę kwadratową sprowadzic do postaci kanonicznej używając metody Lagrange'a:

\(\displaystyle{ x^{2}_{1} + x^{2}_{3} + 4x_{1}x_{2} - 2x_{1}x_{3} + x_{2}x_{3}}\).


Z góry dziękuję ;)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, o 17:55 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

postac normalna Jordana/ postac kanoniczna

Post autor: Kacperdev »

Ok... więc wypisz nam jakie są wartości własne i jakie podprzestrzenie generują.
ODPOWIEDZ