Oblicz wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2015, o 00:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Oblicz wyznacznik
Oblicz wyznacznik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&-1\\2&-2&0\\0&-1&3\end{bmatrix}}\)
Wynik uparcie wychodzi mi -12... Czy aby dobrze ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&-1\\2&-2&0\\0&-1&3\end{bmatrix}}\)
Wynik uparcie wychodzi mi -12... Czy aby dobrze ?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Oblicz wyznacznik
Kalamarnica, masz piękną jedynke w pierwszym wierszu, pierwszej kolumny. Wyzeruj nią dwójkę, która jest pod spodem i dalej rozwinięcie Laplace'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lut 2015, o 00:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Oblicz wyznacznik
\(\displaystyle{ \det\left( \begin{bmatrix} 1&0&-1\\2&-2&0\\0&-1&3\end{bmatrix}\right) =\det\left( \begin{bmatrix} 1&0&-1\\0&-2&2\\0&-1&3\end{bmatrix}\right) = \left( -1\right)^{1+1}\cdot 1 \det\left( \begin{bmatrix} -2&2\\-1&3\end{bmatrix}\right) =\det\left( \begin{bmatrix} -2&2\\-1&3\end{bmatrix}\right) = -6+2=-4}\)