Problem z parametrami w układach Liniowych.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arcyksiazejanusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2015, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Problem z parametrami w układach Liniowych.

Post autor: arcyksiazejanusz »

Mam ogromną trudność z rozwiązywaniem zadań z parametrami, w zasadzie to nie wiem jak się za nie zabrać.
dla jakich wartości parametru m układ ma nie zerowe rozwiązanie
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} mx+y+2z=0\\2x-y+mz=0\\mx+y+4z=0 \end{array}}\)

Moim pierwszym ruchem było zamienienie kolumny Y z kolumną x i odjęcie wiersza 1 od 2 i 3, i na tym moja inwencja twórcza się kończy w tym zadaniu, nie wiem czemu ale mam chyba blokadę na parametry w mózgu.

Znaleźć wartość parametru p dla których podany układ równan liniowych ma tylko jedno rozwiązanie.

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y-3z=-1\\2x-py+z=3\\2x+y-pz=5 \end{array}}\)
Nie wiem czy dobrze uważam ale tu chodzi o wartość p kiedy x=y=z ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Problem z parametrami w układach Liniowych.

Post autor: Kacperdev »

Wystrczy tw. Cramera. Wyznacznik główny macierzy równy zero w pierwszym.

W drugim wyznacznik główny niezerowy.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Problem z parametrami w układach Liniowych.

Post autor: szachimat »

Jeśli chodzi o drugi układ napisałeś: "Nie wiem czy dobrze uważam ale tu chodzi o wartość p kiedy x=y=z ?" - jest to złe rozumowanie, wystarczy to co napisał Kacperdev
arcyksiazejanusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2015, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Problem z parametrami w układach Liniowych.

Post autor: arcyksiazejanusz »

Kacperdev pisze:Wystrczy tw. Cramera. Wyznacznik główny macierzy równy zero w pierwszym.

W drugim wyznacznik główny niezerowy.
Tzn muszę policzyć wyznacznik główny razem z tym m/p i musi mi po prostu "wyzerować" się w pierwszym równanie a w drugim nie? (ogólnie ciężko kapuję algebrę bo mnie literki przerażają strasznie.)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Problem z parametrami w układach Liniowych.

Post autor: Kacperdev »

No tak, \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ p}\) to parametry a nie zmienne pod które liczymy nasz układ.
Traktuj je jak zwykłe liczby.

Poczytaj to tw Cramera.

Po prostu w pierwszym \(\displaystyle{ W=0}\) a w drugim \(\displaystyle{ W \neq 0}\)
ODPOWIEDZ