Wyznaczyć Jądro przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Witam.
Czy pomógłby mi ktoś wyznaczyć jądro przekształcenia opisanego wzorem:
\(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R^{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7x_{1} + 6x_{2} + 2x_{3} = 0 \\ -4x_{1} -3x_{2} -2x_{3} = 0 \\ -4x_{1} - 4x_{2} - x_{3} = 0\end{cases}}\)
mi wyszło:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} = 6 \\ x_{2} = -3 \\ x_{3} = -12 \end{cases}}\)
ale to bez żadnego parametru t i nie wiem czy to dobrze jest i jaki w takim razie jest wymiar tego jądra ??
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Piter9414
Czy pomógłby mi ktoś wyznaczyć jądro przekształcenia opisanego wzorem:
\(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R^{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7x_{1} + 6x_{2} + 2x_{3} = 0 \\ -4x_{1} -3x_{2} -2x_{3} = 0 \\ -4x_{1} - 4x_{2} - x_{3} = 0\end{cases}}\)
mi wyszło:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} = 6 \\ x_{2} = -3 \\ x_{3} = -12 \end{cases}}\)
ale to bez żadnego parametru t i nie wiem czy to dobrze jest i jaki w takim razie jest wymiar tego jądra ??
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Piter9414
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Jakiego przekształcenia? Nie ma żadnego wzoru, jest tylko układ równań. Choć z tego można się domyślić, jak wygląda \(\displaystyle{ f}\).
Jądro jest na pewno źle wyznaczone. Po pierwsze zero zawsze jest w jądrze, po drugie jądro jest przestrzenią liniową, a u Ciebie jest to jeden punkt różny od zera.
Wymiar jądra wyznaczasz sprawdzając, ile wektorów bazowych posiada to jądro jako przestrzeń liniowa.
Jądro jest na pewno źle wyznaczone. Po pierwsze zero zawsze jest w jądrze, po drugie jądro jest przestrzenią liniową, a u Ciebie jest to jeden punkt różny od zera.
Wymiar jądra wyznaczasz sprawdzając, ile wektorów bazowych posiada to jądro jako przestrzeń liniowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
tzn myślałem że wzoru nie musze pisać ale wzór wyglada tak:
\(\displaystyle{ f(x_{1}, x_{2}, x_{3}) = [7x_{1} + 6x_{2} + 2x_{3}, -4x_{1} -3x_{2} - 2x_{3}, -4x_{1} - 4x_{2} - x_{3}]}\)
Czy teraz dasz radę mi pomóc ?? i najlepiej opisać jak ułożyć układ równań ??
\(\displaystyle{ f(x_{1}, x_{2}, x_{3}) = [7x_{1} + 6x_{2} + 2x_{3}, -4x_{1} -3x_{2} - 2x_{3}, -4x_{1} - 4x_{2} - x_{3}]}\)
Czy teraz dasz radę mi pomóc ?? i najlepiej opisać jak ułożyć układ równań ??
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
No ukąłd równań jest w pierwszym poście z niego wyliczyłem jadro. Tylko nie mam zadnego parametru. Wyliczyłem to metodą eliminacji Gaussa.
A mógłbyś zrobić to zadanie z objaśnieniem ??
Jedno zadanie zrobiłęm w ten sposób i mi wyszło tutaj już nie.
A mógłbyś zrobić to zadanie z objaśnieniem ??
Jedno zadanie zrobiłęm w ten sposób i mi wyszło tutaj już nie.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Chodzi o to, że ten układ nieprawidłowo rozwiązałeś. Wyznacznik główny macierzy jest niezerowy a pozostałe oczywiście są zerami, więc jądrem będzie tu wektor zerowy - tylko.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Czyli jądro to same zera ??
A czy tak w ogóle może być ?? Pytam żeby się tylko upewnić gdyż jestem zielony w temacie. I dlatego chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył jak krok po kroku zabrać sie za takie zadanie.
A czy tak w ogóle może być ?? Pytam żeby się tylko upewnić gdyż jestem zielony w temacie. I dlatego chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył jak krok po kroku zabrać sie za takie zadanie.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Całe zadanie sprowadza się do układu, który dobrze przedstawiłeś, ale źle rozwiązałeś.
Tak, jądro może składać się z tylko z wektora zerowego. Wtedy to przekształcenie jest różnowartościowe. \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ 0\right\}}\)
Tak, jądro może składać się z tylko z wektora zerowego. Wtedy to przekształcenie jest różnowartościowe. \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ 0\right\}}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
No nie. Wymiar będzie zerowy. Jeden byłby, gdyby bazą byłby jeden niezerowy wektor. Tu mamy trywialną sprawę. Wektor zerowy, który przy okazji generuje trywialną zerową przestrzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Czyli poprawnie sformułowany wynik to byłby:
\(\displaystyle{ \ker f = [0]}\)
\(\displaystyle{ \dim \ker f = 0}\)
??
czy może Kerf zapisać jako wektor z trzema współrzędnymi równymi zero ?
\(\displaystyle{ \ker f = [0]}\)
\(\displaystyle{ \dim \ker f = 0}\)
??
czy może Kerf zapisać jako wektor z trzema współrzędnymi równymi zero ?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 22:40 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
Tak jak zapisałeś jądro, to nie jest ok.
Tak jak podałem \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ 0\right\}}\) lub \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ \left(0,0,0 \right)\right\}}\)
Jądro to zbiór, więc niech nim pozostanie.
Wymiar ok.
Tak jak podałem \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ 0\right\}}\) lub \(\displaystyle{ \ker f = \left\{ \left(0,0,0 \right)\right\}}\)
Jądro to zbiór, więc niech nim pozostanie.
Wymiar ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
A jeszcze pytanie czy jak rozwiązuje już właściwe równanie metodą Gaussa to czy mogą wyjść różne jądra ?? bo w zależności od tego w jaki sposób użyje przekształceń elementarnych wychodzą inne wyniki. Mają wspólny wymiar jadra ale elementy już sie nieco róznią. Czy tak może być ??
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wyznaczyć Jądro przekształcenia
No jądra muszą wyjść takie same dla każdej metody. Ale wektory generujące te jądra mogą być już różne. Ważne aby razem generowały tę samą przestrzeń
np. \(\displaystyle{ \ker f = \Lin\left( 1,1,1\right) = \Lin\left( -7,-7,-7\right)}\)
wektory generujące przestrzeń są różne, ale generują dokładnie taką sama podprzestrzeń.
\(\displaystyle{ \Lin \vec{v} = \left\{ a \cdot \vec{v} : a \in \RR\right\}}\)
np. \(\displaystyle{ \ker f = \Lin\left( 1,1,1\right) = \Lin\left( -7,-7,-7\right)}\)
wektory generujące przestrzeń są różne, ale generują dokładnie taką sama podprzestrzeń.
\(\displaystyle{ \Lin \vec{v} = \left\{ a \cdot \vec{v} : a \in \RR\right\}}\)