Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze rozwiązuje?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zjm2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze rozwiązuje?

Post autor: zjm2014 »

\(\displaystyle{ f : V \rightarrow W}\) jest endomorfizmem,

\(\displaystyle{ B = (e_1,e_2,e_3) B' = (e'_1,e'_2,e'_3)\\
e'_1 = e_1 , e'2 = e_1 + e_2 , e'3 = e_1 + e_2 + e_3}\)


\(\displaystyle{ Mf(B') =\begin{bmatrix} 3&2&-1\\1&1&-2\\-2&-1&-2\end{bmatrix}}\)

Wyznacz \(\displaystyle{ Mf(B)}\).

Macierz przejścia z \(\displaystyle{ B}\) do \(\displaystyle{ B'}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1\\0&1&1\\0&0&1\end{bmatrix}}\)

Macierz przejścia z \(\displaystyle{ B'}\) do \(\displaystyle{ B}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&-1\\0&1&-1\\0&0&1\end{bmatrix}}\)

I teraz nie jestem pewien co zawsze idzie pierwsze?
Skoro wyznaczam Odwzorowanie bazy \(\displaystyle{ B}\) to chyba najpierw \(\displaystyle{ M(B',B)}\)
a potem w iloczynie dopiero \(\displaystyle{ M(B,B')}\)

Bardzo proszę o potwierdzenie/ powiedzenie jeśli jest zle oraz inne pytanie :
Czy istnieje jakas szybsza i lepsza metoda czy to jest ok?

\(\displaystyle{ Mf(B) = \begin{bmatrix} 1&-1&-1\\0&1&-1\\0&0&1\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&2&-1\\1&1&-2\\-2&-1&-2\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1\\0&1&1\\0&0&1\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 22:09 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ