Wykorzystując macierze przejścia wyznacz macierz odwzorow.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
piter96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 sty 2015, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Wykorzystując macierze przejścia wyznacz macierz odwzorow.

Post autor: piter96 »

Dane są bazy:
\(\displaystyle{ B_v (e_1,e_2,e_3)\\
B'_v(e'_1,e'_2,e'_3)\\
B_w = (l_1,l_2)\\
B'_w = (l'_1,l'_1)\\
e'_1 = e_1 + e_2,\\
e'_2 =e_2 + e_3,\\
e'_3 = e_1 + e_2 + e_3\\
l'_1 =l_2 - l_1,\\
l'_2 = l_1 + l_2\\
f(e_1) = -l_1 + l_2,\\
f(e_2) = 3l_2,\\
f(e_3) = l_1 + l_2}\)


a) Wyznacz macierz i jadro odwzorowania \(\displaystyle{ f(B_v,B_w)}\):
Macierz odwzorowani czyli kolumnami beda wspolrzedne \(\displaystyle{ f(e_1)..f(e_3)}\) w bazie \(\displaystyle{ B_w}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\1&3&1\end{array}\right]}\) - proszę o potwierdzenie kogoś czy jest ok

b)Wykorzystując odpowiednie macierze przejścia wyznacz \(\displaystyle{ B = Mf(B'_v,B'_w)}\)

Na bank muszę wykorzystać macierze :
Przejścia z \(\displaystyle{ B_v}\) na \(\displaystyle{ B'_v}\) :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\0&1&1\end{array}\right]}\)
Przejścia z \(\displaystyle{ B_w}\) na \(\displaystyle{ B'_w}\) :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&1\\1&1\end{array}\right]}\)



No i teraz główna część pytania do was : Czy ktoś mógłby mi pokazać jak to poprawnie zrobić?
(błagam nie google,nie Sokratejska metoda tylko po prostu to pokazać)
Jak oznacza się poprawnie macierze przejścia między bazami?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 00:39 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Olewanie indeksów dolnych.
ODPOWIEDZ