Wektory - liniowa niezaleznosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: dariokoko »

1. Kiedy zbiór wektorów \(\displaystyle{ \left\{ v _{i} \right\}n , i=1}\)jest liniowo niezależny?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: bartek118 »

... tor%C3%B3w
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: dariokoko »

Rozumiem liniową niezależność wektorów jednak nie rozumiem zapisu tego przykładu ? Chodzi tu o wektory jednostkowe ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: bartek118 »

Nie. Masz po prostu zbiór wektorów \(\displaystyle{ \{v_i\}_{i=1}^n}\), jakiś zbiór wektorów.
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: dariokoko »

Odpowiedzią moze byc: Zbiór jest liniowo niezależny ,gdy dla\(\displaystyle{ \vec{V} _{1} + \vec{V} _{2} + ... \vec{V _{n} }}\)
\(\displaystyle{ a _{1} \vec{V} _{1} + a _{2} \vec{V} _{2} + ... + a _{n} \vec{V} _{n} = \vec{0}}\)
i \(\displaystyle{ a _{1} = a _{2} = ... = a _{n} = 0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: bartek118 »

Nie; nie zrozumiałeś definicji liniowej niezależności.
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wektory - liniowa niezaleznosc

Post autor: dariokoko »

To może dasz jakąś wskazówkę ?-- 12 lut 2015, o 22:56 --Podbija.
ODPOWIEDZ