Macierz spełniająca równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dlawolfram1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 lut 2015, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --------
Podziękował: 2 razy

Macierz spełniająca równanie

Post autor: dlawolfram1 »

Nie bardzo wiem jak 'ugryźć' to zadanie. Należy w nim znaleźć macierz B, która spełni równanie.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\-1\\0\end{array}\right] + \left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\1&1&0\\2&1&1\end{array}\right]^{-1} * B = B}\)
kacper9507
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 16 paź 2014, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Macierz spełniająca równanie

Post autor: kacper9507 »

Moim zdaniem to tak to sie robi...
Przerzucasz macierz z B na drugą strone i wyłączas B przed nawias... Masz 1- ta macierz... A jeden to macierz jednostkowa, po głównej przekątnej są 1 a reszta to zera... Liczysz macierz odwrotną tej co masz w zadaniu no i normalnie odejmujesz... I jak masz, że ta macierz, gdzie masz 0 -1 0 równa się jakiejś macierzy *B. I mnożysz lewostronnie przez macierz odwrotną do tej przy B.
dlawolfram1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 9 lut 2015, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --------
Podziękował: 2 razy

Macierz spełniająca równanie

Post autor: dlawolfram1 »

Mógłbyś mi swój pomysł przedstawić na literach?
ODPOWIEDZ