W przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) oblicz odległość między punktem \(\displaystyle{ A (1,-1,2)}\) a płaszczyzną o równaniu \(\displaystyle{ 5x-3y+4z+1=0}\)
Jest na to jakiś wzór ? Jak to zrobić najprostszym sposobem ?
Odległość między punktem a płaszczyzną
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Odległość między punktem a płaszczyzną
Odległość punktu \(\displaystyle{ P(x_0,y_0,z_0)}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi:Ax+By+Cz+D=0}\) dana jest wzorem: \(\displaystyle{ d(\pi,P)=\frac{|Ax_0+By_0+Cz_0+D|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 4 razy
Odległość między punktem a płaszczyzną
Czyli wdłg. wzoru wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ = \frac{|5+3+8-1|}{ \sqrt{25+9+16} } = \frac{60}{ \sqrt{50} } = \frac{60 \sqrt{50} }{50}}\)
Dobrze to jest ?
\(\displaystyle{ = \frac{|5+3+8-1|}{ \sqrt{25+9+16} } = \frac{60}{ \sqrt{50} } = \frac{60 \sqrt{50} }{50}}\)
Dobrze to jest ?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 paź 2014, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 4 razy
Odległość między punktem a płaszczyzną
O jaa... sam nie wiem dlaczego wpisalem \(\displaystyle{ 60}\) bo wyszło mi \(\displaystyle{ 15}\).
A jeszcze jedno pytanie. Mam podobne zadanie i mam obliczyć odległość między płaszczyznami o równaniach \(\displaystyle{ 2x-3y+4z-1=0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-3y+4z+3=0}\)
Jak takie coś obliczyć ??
A jeszcze jedno pytanie. Mam podobne zadanie i mam obliczyć odległość między płaszczyznami o równaniach \(\displaystyle{ 2x-3y+4z-1=0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-3y+4z+3=0}\)
Jak takie coś obliczyć ??
Ostatnio zmieniony 9 lut 2015, o 21:02 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .