Liniowość przekształcenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
weronica007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Liniowość przekształcenia

Post autor: weronica007 »

Zbadać czy przekształcenie jest liniowe:
\(\displaystyle{ T:P^{R}_{2}[x]\rightarrow R^{2}}\)
\(\displaystyle{ T(a\cdot x^{2}+b\cdot x+c)=(a\cdot b,1)}\)
szw1710

Liniowość przekształcenia

Post autor: szw1710 »

1. Jaka jest wartość \(\displaystyle{ T}\) na wielomianie zerowym?
2. Jaka jest wartość odwzorowania liniowego na wektorze zerowym?
ODPOWIEDZ