Udowodnić że nie istnieje przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Udowodnić że nie istnieje przekształcenie liniowe

Post autor: Peter Zof »

Udowodnij, że nie istnieje przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T : R^{5} \rightarrow R^{5}}\) takie że obraz przekształcenia jest równy jądru przekształcenia.

Rozwiązałem poprzednie zadanie w którym autor kazał znaleźć takie przekształcenie z tym że zamiast \(\displaystyle{ R^{5}}\) było \(\displaystyle{ R^{4}}\), i podałem je jako \(\displaystyle{ T( \vec{x}) = \vec{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ \vec{x} \in R^{4}}\).

Czemu takie przekształcenie nie zadziała tutaj?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Udowodnić że nie istnieje przekształcenie liniowe

Post autor: »

Peter Zof pisze:Rozwiązałem poprzednie zadanie w którym autor kazał znaleźć takie przekształcenie z tym że zamiast \(\displaystyle{ R^{5}}\) było \(\displaystyle{ R^{4}}\), i podałem je jako \(\displaystyle{ T( \vec{x}) = \vec{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ \vec{x} \in R^{4}}\).
Przecież w tym wypadku \(\displaystyle{ \ker T = \RR^4}\), a \(\displaystyle{ \textrm{Im} T = \{\vec{0}\}}\), więc żądana równość nie zachodzi.

Zadziała natomiast na przykład \(\displaystyle{ T(x,y,z,w)= (0,0,x,y)}\)
Czemu takie przekształcenie nie zadziała tutaj?
Tutaj nie zadziała żadne, bo suma wymiaru jądra i wymiaru obrazu jest równa pięć, więc w szczególności jądro i obraz nie mogą być takie same, bo wtedy musiałyby mieć wymiar \(\displaystyle{ \frac 52}\).

Q.
ODPOWIEDZ