Rozwiązać macierz sposobem eliminacji Gaussa. \(\displaystyle{ a\in [R]}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+3z=1\\-2x+3y-6z=4\\x-3y+a=8 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\-2&3&-6&4\\1&-3&a&8\end{array}\right]}\)
Pomożecie? o co chodzi z tym \(\displaystyle{ a}\) ??
-- 8 lut 2015, o 18:29 --
Monożąc przez liczbe i dododawać do następnego wyszło mi cos takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&-1&0&6\\0&-1&-3+a&7\end{array}\right]}\) ----
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&-1&0&6\\0&0&-3+a&1\end{array}\right]}\)
-- 8 lut 2015, o 18:30 --
Czy to jest dobrze a jak tak to jak obliczyć to \(\displaystyle{ a}\)??
Macierz - eliminacja Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Macierz - eliminacja Gaussa
Ostatnio zmieniony 8 lut 2015, o 19:17 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny w nazwie tematu. Co to znaczy rozwiązać macierz? Gauss to nazwisko i pisanie go z małej litery jest porażające.
Powód: Błąd ortograficzny w nazwie tematu. Co to znaczy rozwiązać macierz? Gauss to nazwisko i pisanie go z małej litery jest porażające.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 7 mar 2014, o 13:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 2 razy
Macierz - eliminacja Gaussa
Po pierwsze a to parametr, a Ty potraktowałeś to jako współczynnik stojący przy z. Macierz powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\-2&3&-6&4\\1&-3&0&8-a\end{array}\right]}\)
Nie przejmuj się tym, że stoi tam a, po prostu sprowadź macierz do postaci trójkątnej. Powinno wyjść coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&-1&0&6\\0&0&-3&1-a\end{array}\right]}\)
Z tego od razu widzisz, że \(\displaystyle{ y=-6 , z= \frac{a-1}{3}}\) Znasz już \(\displaystyle{ y}\) oraz \(\displaystyle{ z}\) więc terz wystarczy to wrzucić do pierwszego równania i dostaniesz \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\-2&3&-6&4\\1&-3&0&8-a\end{array}\right]}\)
Nie przejmuj się tym, że stoi tam a, po prostu sprowadź macierz do postaci trójkątnej. Powinno wyjść coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&3&1\\0&-1&0&6\\0&0&-3&1-a\end{array}\right]}\)
Z tego od razu widzisz, że \(\displaystyle{ y=-6 , z= \frac{a-1}{3}}\) Znasz już \(\displaystyle{ y}\) oraz \(\displaystyle{ z}\) więc terz wystarczy to wrzucić do pierwszego równania i dostaniesz \(\displaystyle{ x}\).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2015, o 19:35 przez Sprzedawca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Macierz - eliminacja Gaussa
a jak obliczyłeś to \(\displaystyle{ z}\) bo nie kampuje. dlaczego na dole jest \(\displaystyle{ 3}\) a na górze \(\displaystyle{ a-3}\)??
-- 8 lut 2015, o 19:26 --
dobra juz skapowałem.-- 8 lut 2015, o 19:31 --A dlaczego tych \(\displaystyle{ 1,4,8}\) w trakcie roziązywania macierzy nie mnozyłeś i nie dodawałeś?
-- 8 lut 2015, o 19:26 --
dobra juz skapowałem.-- 8 lut 2015, o 19:31 --A dlaczego tych \(\displaystyle{ 1,4,8}\) w trakcie roziązywania macierzy nie mnozyłeś i nie dodawałeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 7 mar 2014, o 13:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 2 razy