Macierz odwrotna z parametrem - problem w wyliczeniu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Macierz odwrotna z parametrem - problem w wyliczeniu

Post autor: BeHappy »

Dochodzę do tego kroku i nie wiem jak w takich sytuacjach pozbywać się, jeśli mam a i b w jednym wierszu.

Tj:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b&0\\0&a&0\\a&b&a\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} a&b&0\\0&a&0\\0&0&a\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} a&b&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}}\)

I co w takiej sytuacji? (Nie dopisywałem macierzy jednostkowej, bo do ukazania sposobu rozwiązania nie jest potrzebna i Wy też jej nie piszcie, żeby było szybciej.


Dobra już widzę chyba:

1 krok: \(\displaystyle{ w_{1}^{'}=w_{1} \cdot \frac{1}{a}}\)

2 krok: \(\displaystyle{ w_{1}^{'}=w_{1} + \left[ -\frac{b}{a}(w_{2})\right]}\)

Zgadza się?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Macierz odwrotna z parametrem - problem w wyliczeniu

Post autor: bartek118 »

Zgadza się
ODPOWIEDZ