Czy układ jest bazą i współrzędne w nowej bazie.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Czy układ jest bazą i współrzędne w nowej bazie.

Post autor: BeHappy »

Mamy przestrzeń 4-wymiarową:

\(\displaystyle{ e_{1}=[1,0,0,0]}\)
\(\displaystyle{ e_{2}=[0,1,0,0]}\)
\(\displaystyle{ e_{3}=[0,0,1,0]}\)
\(\displaystyle{ e_{4}=[0,0,0,1]}\)

B:


\(\displaystyle{ b_{1}=[1,1,0,0]}\)
\(\displaystyle{ b_{2}=[1,1,1,0]}\)
\(\displaystyle{ b_{3}=[1,1,1,1]}\)
\(\displaystyle{ b_{4}=[1,0,0,1]}\)

Ustalić czy układ B jest bazą tej przestrzeni, a jeśli tak to znaleźć wsp.wektora \(\displaystyle{ x=[3,4,2,0]}\) w nowej bazie.

Jak się zabrać za to?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Czy układ jest bazą i współrzędne w nowej bazie.

Post autor: janusz47 »

1)Sprawdzenie czy układ B jest liniowo niezależny.
Jeśli tak, to jest bazą.
2) wyznaczenie współrzędnych wektora \(\displaystyle{ \vec{x}}\) w bazie B.
ODPOWIEDZ