Wyznacz macierz z równania.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mroozik20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lut 2015, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KN

Wyznacz macierz z równania.

Post autor: mroozik20 »

Witam. Czy mógł by ktoś pomóc mi rozwiązać następujące równanie:

\(\displaystyle{ X \cdot \begin{bmatrix} 2&3\\1&-1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1\\2\end{bmatrix}}\)

Według mnie to równanie jest nie możliwe, ponieważ nie ma macierzy o takich wymiarach aby pomnożona przez macierz o wymiarach \(\displaystyle{ 2\times 2}\) dała nam macierz o wymiarach \(\displaystyle{ 2\times 1}\).
Ostatnio zmieniony 7 lut 2015, o 11:33 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznacz macierz z równania.

Post autor: bartek118 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ