Rozwiąż układ w zależności od parametru \(\displaystyle{ p}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-py-pz=-p\\(p-4)x+y+pz=p \\(p-5)x+py+2z=p\\(p-6)x+py+pz=3\end{cases}}\)
Jak się za to zabrać w ogóle ? Bo Cramera można tylko do kwadratowych, a Kroneck-Capell mi powie tylko ile, a nie jakie rozwiązania.
Niekwadratowy układ z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Niekwadratowy układ z parametrem
Twierdzenie Koneckera-Capellego powie Ci też, które równania (lub zmienne) można wyeliminować.
Zaczynasz od elementarza, liczysz wyznacznik macierzy głównej i przyrównujesz do zera. Tam gdzie jest różny od zera to będzie jedno rozwiązanie (możesz je wyliczyć choćby ze wzorów Cramera), a szczególne przypadki dla \(\displaystyle{ p}\) to już idzie łatwo.
Zaczynasz od elementarza, liczysz wyznacznik macierzy głównej i przyrównujesz do zera. Tam gdzie jest różny od zera to będzie jedno rozwiązanie (możesz je wyliczyć choćby ze wzorów Cramera), a szczególne przypadki dla \(\displaystyle{ p}\) to już idzie łatwo.
- Asakura
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 maja 2014, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 12 razy
Niekwadratowy układ z parametrem
Ale jak policzyć z tego wyznacznik: ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-p&p\\(p-4)&1&p\\(p-5)&p&2\\(p-6)&p&p\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-p&p\\(p-4)&1&p\\(p-5)&p&2\\(p-6)&p&p\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Niekwadratowy układ z parametrem
Masz układ czterech równań z trzema niewiadomymi. Zbadaj tę macierz. Może któreś z równań są liniowo zależne.
Musisz wiedzieć, co robić, jeśli ma się układ równań liniowych, w którym równań jest więcej niż niewiadomych. Popatrz choćby tu: https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... -liniowych
Musisz wiedzieć, co robić, jeśli ma się układ równań liniowych, w którym równań jest więcej niż niewiadomych. Popatrz choćby tu: https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... -liniowych
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Niekwadratowy układ z parametrem
Sorry, źle popatrzyłem.
Liczysz wyznacznik ale nie macierzy głównej (to był mój błąd) tylko uzupełnionej.
Znajdujesz wartości \(\displaystyle{ p}\) dla których jest różny od zera, dla nich układ nie będzie miał rozwiązań (bo rząd macierzy uzupełnionej będzie wynosił 4, a głównej nie może być większy od 3). Tak czy inaczej tw. Kroneckera-Capellego rozstrzyga.
Natomiast dla wartości \(\displaystyle{ p}\) dla których wyznacznik będzie równy zero to układ już bada się w konkretnych przypadkach (bez parametru, dla konkretnych wartości).
Liczysz wyznacznik ale nie macierzy głównej (to był mój błąd) tylko uzupełnionej.
Znajdujesz wartości \(\displaystyle{ p}\) dla których jest różny od zera, dla nich układ nie będzie miał rozwiązań (bo rząd macierzy uzupełnionej będzie wynosił 4, a głównej nie może być większy od 3). Tak czy inaczej tw. Kroneckera-Capellego rozstrzyga.
Natomiast dla wartości \(\displaystyle{ p}\) dla których wyznacznik będzie równy zero to układ już bada się w konkretnych przypadkach (bez parametru, dla konkretnych wartości).
- Asakura
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 maja 2014, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 12 razy
Niekwadratowy układ z parametrem
Teraz, mi kolega podpowiedział że jak dodam 1 + 4 to wyjdzie \(\displaystyle{ x=-1}\), także potem już leci >.<-- 4 lut 2015, o 22:17 --Ooo, to co Pan podpowiada, mega sprytne, Dziękuje !