Zad. Znaleźć zbiór \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\) spełniających warunek. (Zrobic Rysunek)
a) \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{z-i}{1+i} \right\rfloor}\) \(\displaystyle{ \ge}\) \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Jak to zaczać wogóle?
Znaleźć zbiór..?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Znaleźć zbiór..?
Zakładam, że tam jest moduł, a nie podłoga. Przemnóż przez mianownik i skorzystaj z geometrycznej interpretacji modułu - jest to odległość między dwoma liczbami.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Znaleźć zbiór..?
Jak usuwam niewymiernośź z modułu to mi dziwne liczby wychodzą:
W module wyszło mi takie coś jak przemonożyłem \(\displaystyle{ \frac{z-zi-i-1}{2}}\) Czy dobrze to robie?
W module wyszło mi takie coś jak przemonożyłem \(\displaystyle{ \frac{z-zi-i-1}{2}}\) Czy dobrze to robie?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Znaleźć zbiór..?
Emh... ponieważ \(\displaystyle{ |1+i| = \sqrt{1^2+1^2} = \sqrt{2}}\), to...
\(\displaystyle{ \left|\frac{z-i}{1+i}\right| \ge \sqrt 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{|z-i|}{|1+i|} \ge \sqrt 2}\)
\(\displaystyle{ {|z-i|} \ge 2}\)
To nie jest koniec.
\(\displaystyle{ \left|\frac{z-i}{1+i}\right| \ge \sqrt 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{|z-i|}{|1+i|} \ge \sqrt 2}\)
\(\displaystyle{ {|z-i|} \ge 2}\)
To nie jest koniec.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 19:07 przez Medea 2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 8 razy
Znaleźć zbiór..?
A jak usunełeś ten pierwiastek i zrobiła się 2?
-- 4 lut 2015, o 17:08 --
I to koniec zadania?-- 5 lut 2015, o 15:46 --To jak to dalej zrobić?
-- 4 lut 2015, o 17:08 --
I to koniec zadania?-- 5 lut 2015, o 15:46 --To jak to dalej zrobić?