Witam. chcę zaznaczyć, że proszę o rozwiązanie - Was to nic nie kosztuje, dla mnie jest to na wagę złota. Proszę o wyrozumiałość
Były próby i różnego rodzaju metody, niestety nie daję rady. Jak napisałem wyżej, dla mnie jest to sprawa na wagę złota, czyli życia i śmierci jakby nie patrzeć - a zapewne Ciebie kosztuje tylko chwilę. Dlatego proszę o wyrozumiałość.
1. Podać definicję wyznacznika z macierzy kwadratowej A stopnia n. Obliczyć
A) \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&2&-1&3\\2&-1&1&1\\-1&0&3&-2\\2&1&3&2\end{vmatrix}}\)
B) \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 2&-1&0&3\\2&1&4&4\\-1&3&2&-1\\1&-1&2&2\end{vmatrix}}\)
Macierze - obliczanie wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - obliczanie wyznacznika
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 08:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Macierze - obliczanie wyznacznika
A) przekształć \(\displaystyle{ w_2=w_2-2w_1 \\ w_3=w_3+w_1 \\ w_4=w_4-2w_1}\) i rozwiń Laplacem względem pierwszej kolumny.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - obliczanie wyznacznika
Problem właśnie na tym polega, że nie mam pojęcia.
Dlatego wrzuciłem, aby ktoś mi rozwiązał, potrzebuję tego na jutro - siedzę od kilku godzin i nie wychodzi, próbowałem naprawdę i nic. Chcę żeby ktoś rozwiązał, a ja mogę to przeanalizować sobie krok po kroku, bo tak to potrafię zrozumieć. A od tego zależy moje dalsze życie, że tak się rozwinę.
Dlatego wrzuciłem, aby ktoś mi rozwiązał, potrzebuję tego na jutro - siedzę od kilku godzin i nie wychodzi, próbowałem naprawdę i nic. Chcę żeby ktoś rozwiązał, a ja mogę to przeanalizować sobie krok po kroku, bo tak to potrafię zrozumieć. A od tego zależy moje dalsze życie, że tak się rozwinę.