Macierze - rozwiązywanie układów równań
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - rozwiązywanie układów równań
Witam. chcę zaznaczyć, że proszę tylko o rozwiązanie - Was to nic nie kosztuje, dla mnie jest to na wagę złota. Proszę o wyrozumiałość.
1.Podać definicję macierzy odwrotnej do macierzy stopnia n. Rozwiązać układ
na dwa sposoby ( z tw. cramera oraz rozwiązując odpowiednie równanie macierzowe)
A) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-z=1\\ 2x+3y-z=4 \\-x+y+2z=5\end{cases}}\)
B) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+z=3\\ 2x+3y-z=-1\\ -x+y+2z=6\end{cases}}\)
1.Podać definicję macierzy odwrotnej do macierzy stopnia n. Rozwiązać układ
na dwa sposoby ( z tw. cramera oraz rozwiązując odpowiednie równanie macierzowe)
A) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-z=1\\ 2x+3y-z=4 \\-x+y+2z=5\end{cases}}\)
B) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+z=3\\ 2x+3y-z=-1\\ -x+y+2z=6\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 08:44 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Usunięcie zdublowanej treści zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Usunięcie zdublowanej treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - rozwiązywanie układów równań
Problem właśnie na tym polega, że nie mam pojęcia.
Dlatego wrzuciłem, aby ktoś mi rozwiązał, potrzebuję tego na jutro - siedzę od kilku godzin i nie wychodzi, próbowałem naprawdę i nic. Chcę żeby ktoś rozwiązał, a ja mogę to przeanalizować sobie krok po kroku, bo tak to potrafię zrozumieć. A od tego zależy moje dalsze życie, że tak się rozwinę.
Dlatego wrzuciłem, aby ktoś mi rozwiązał, potrzebuję tego na jutro - siedzę od kilku godzin i nie wychodzi, próbowałem naprawdę i nic. Chcę żeby ktoś rozwiązał, a ja mogę to przeanalizować sobie krok po kroku, bo tak to potrafię zrozumieć. A od tego zależy moje dalsze życie, że tak się rozwinę.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Macierze - rozwiązywanie układów równań
Ciężko mi w to uwierzyć, bo zadanie jest kosmicznie schematycznie.
Pytabie o def. odsyłam gdziekolwiek, bo to wygooglujesz.
Zapisz pierwszy układ w macierzy o policz wyznacznik główny. Potem pokaż rezultat, sprawdzimy czy dobrze, a jesli nie - to powiemy dlaczego.
Pytabie o def. odsyłam gdziekolwiek, bo to wygooglujesz.
Zapisz pierwszy układ w macierzy o policz wyznacznik główny. Potem pokaż rezultat, sprawdzimy czy dobrze, a jesli nie - to powiemy dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - rozwiązywanie układów równań
wyszło mi, że współczynnik wychodzi
\(\displaystyle{ 16}\)
zaś w drugim
\(\displaystyle{ -2}\)
\(\displaystyle{ 16}\)
zaś w drugim
\(\displaystyle{ -2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 sty 2014, o 05:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Macierze - rozwiązywanie układów równań
no a jak mam liczyć, na ukos dodaję , zapiszę w skrócie jak to liczę
\(\displaystyle{ 1*3*2+2*(-1)*(-1)+(-1)*2*1 - 2*2*2+1-(-1)*1+(-1)*3*(-1)}\)
\(\displaystyle{ 1*3*2+2*(-1)*(-1)+(-1)*2*1 - 2*2*2+1-(-1)*1+(-1)*3*(-1)}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Macierze - rozwiązywanie układów równań
Liczysz to metodą Sarrusa, tu bardzo łatwo o pomyłkę. Lepiej wyzerować sobie w macierzy jakiś wierwsz lub kolumnę.
Mnożę pierwszy wiersz razy minus dwa i dodaje do drugiego wiersza. Potem mnożę pierwszy wiersz razy jeden i dodaje do 3go wiersza. Ostatecznie dostaniemy macierz:
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&2&-1\\0&-1&1\\0&3&1\end{bmatrix}}\)
Teraz rozwinięcie Laplace'a. \(\displaystyle{ \det\left( A\right) = \left( -1\right)^{1+1} \cdot 1 \cdot \det \left( \begin{bmatrix} -1&1\\3&1\end{bmatrix}\right) = \det \left( \begin{bmatrix} -1&1\\3&1\end{bmatrix}\right)}\)
Mnożę pierwszy wiersz razy minus dwa i dodaje do drugiego wiersza. Potem mnożę pierwszy wiersz razy jeden i dodaje do 3go wiersza. Ostatecznie dostaniemy macierz:
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&2&-1\\0&-1&1\\0&3&1\end{bmatrix}}\)
Teraz rozwinięcie Laplace'a. \(\displaystyle{ \det\left( A\right) = \left( -1\right)^{1+1} \cdot 1 \cdot \det \left( \begin{bmatrix} -1&1\\3&1\end{bmatrix}\right) = \det \left( \begin{bmatrix} -1&1\\3&1\end{bmatrix}\right)}\)